Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σωσίβια η φήμη και το τίτλος

Τι πρέπει να παίξουν τα λευκά;
Τι πρέπει να παίξουν τα λευκά;
Πολλές φορές, ο τίτλος και η φήμη ενός ισχυρού σκακιστή γίνεται σωσίβιο και αιτία προφύλαξης από μια οδυνηρή ήττα.

Κορυφαίοι σκακιστές φτάνουν συχνά σε απελπιστικά κακές θέσεις κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας, αλλά διασώζονται την τελευταία στιγμή, γιατί ο αντίπαλός τους φοβάται να προχωρήσει στην εκτέλεση του νικηφόρου συνδυασμού.

Το βάρος της φήμης και του τίτλου - ανεξάρτητα αν είναι Ι.Μ. ή GM - πέφτει στους ώμους του αδύνατου παίκτη και τον κάνει να αμφιβάλλει για ό,τι βλέπει μέσα στη σκακιέρα!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου η θέση προέρχεται από παρτίδα που παίχτηκε σε σκακιστική Ολυμπιάδα (Γαλλική Ριβιέρα 1974), μεταξύ των Χάρτσον - Κάρποβ. Δε σας εξηγούμε πώς έπρεπε να παίξει ο Αγγλος GM, για να έχετε ακόμα μια ευχάριστη και διδακτική σκακιστική απασχόληση. Γεγονός είναι ότι ο Χάρτσον κάτω από το τεράστιο βάρος της φήμης του Σοβιετικού GM Ανατόλι Κάρποβ, έχασε την ευκαιρία και επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό πολλών ότι ένας μεγάλος σκακιστής μία χαμένη παρτίδα την κάνει ισοπαλία και μία ισοπαλία τη μετατρέπει σε νίκη! Ας δούμε όμως πώς έπαιξε ο Χάρτσον: 1. Αζ6; Πζ8 2. Αε5 Ιβ5 3. α4 Ιε5 4. ζε5 Ιγ7 5. Βε7. Π8ζ6 6. Βδ6 Ρη7 7. Βγ6 Ββ3 8. Πζδ1 Ββ2 9. Βγ2 Βγ4 10. Βγ4 Ββ2 και ισοπαλία με επανάληψη κινήσεων.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Ελληνα πρωταθλητή και αργότερα πρόεδρο της ΕΣΟ, Φώτη Μαστιχιάδη, όταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, (Ολυμπιάδα Ντουμπρόβνικ - Γιουγκοσλαβία 1950), στο ματς ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ αντιμετώπισε τον διάσημο Σαμ. Ρεσέβσκι - Ο 6ος στην παγκόσμια ιεραρχία τότε - ο οποίος του πρότεινε ισοπαλία μετά από ένα λάθος του. Ο Μαστιχιάδης αιφνιδιάστηκε και πριν εξετάσει τη θέση δέχτηκε την ισοπαλία. Φυσικά, έπρεπε πρώτα να ερευνήσει τη θέση πριν απαντήσει, αλλά Ρεσέβσκι ήταν ο αντίπαλος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ