Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
Εργολαβίες για το «μάνατζμεντ»

Εργολαβία ακόμη και για το στοιχειώδη συντονισμό των προγραμμάτων της ψάχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ανακοίνωσε - μέσω των υπουργείων Πολιτισμού, φυσικά και της Ελλάδας - «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για «εξωτερικό συνεργάτη», δηλαδή εταιρία - «μάνατζερ» για να... «συντονίσει» τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς»!

Αυτή η κίνηση πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της γενικότερης εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού, διαδικασία που απλώνεται σε όλους τους τομείς της πολιτικής διαχείρισης του πολιτισμού, από τα ενωσιακά και εθνικά αρμόδια όργανα. Πιο απλά, αυτή η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας «αδυναμίας» της ΕΕ ή των κρατών - μελών της να «συντονίσουν» το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά ένα ακόμη μοίρασμα χρημάτων των λαών της ΕΕ - στην προκειμένη περίπτωση 50.000 ευρώ - σε όφελος των «αεριτζήδων».

Μεταξύ άλλων, ο... «συνεργάτης» θα συντονίσει τα κράτη που μετέχουν στο πρόγραμμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προετοιμασίας ενός ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου που θα εκδίδεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και τη διανομή του, οργάνωση της ετήσιας συνεδρίασης της ομάδας συντονιστών και της προετοιμασίας των εγγράφων συνεδρίασης! Αυτός ο... «βαρύς» κατάλογος δεν είναι πλήρης και η σύμβαση μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και του «συνεργάτη» θα «διευκρινίσει τους ακριβείς στόχους».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πρώτη φορά το 1991 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης με δηλωμένο «στόχο» την «ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», ουσιαστικά όμως την προώθηση όλων των αστικών αντιδραστικών ιδεολογημάτων. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ