Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΧΑΝΙΑ
«Η Οχτωβριανή Επανάσταση άνοιξε το δρόμο»

Εκδήλωση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 88 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, που οργάνωσε η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, προχτές τη Δευτέρα το βράδυ στο Θέατρο «Δημήτρη Βλησίδη» στα Χανιά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και Διευθυντής στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτελεί το κορυφαίο γεγονός του αιώνα που πέρασε, ας ανατράπηκε μετά από εβδομήντα τρία χρόνια, σημείωσε ο ομιλητής στην αρχή, για να προσθέσει: Πολλοί κατηγόρησαν και πολέμησαν την Οχτωβριανή Επανάσταση, υποσχόμενοι ότι μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες θα επικρατήσει ευημερία. Αντί γι' αυτό αυξήθηκε η φτώχεια και η πείνα, τα κέρδη των μονοπωλίων, τα ναρκωτικά, η πορνεία και πάλω απ' όλα οι πόλεμοι.

Αναφερόμενος στο σήμερα ο Τ. Λουγγής θα επισημάνει: Επειδή, λοιπόν, ο καπιταλισμός έχει πάψει να αποτελεί στοιχείο προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας συνολικά, η ανθρωπότητα δεν μπορεί να λιμνάζει και να θρηνεί πάνω στην πείνα, στη φτώχεια, στην ανισότητα, στους πολέμους και να μένει στη γενική απαισιοδοξία και ανησυχία. Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι για να εξασφαλίσουν οι άνθρωποι - όλοι οι άνθρωποι - ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και να αποκτήσουν ταυτόχρονα ένα συναίσθημα ελευθερίας απέναντι στη δική τους οικονομία, χρειάζεται μια ισχυρή ανύψωση των παραγωγικών δυνάμεων και μια οργάνωση σωστά σχεδιασμένη της παραγωγής και της διανομής του πλούτου. Δηλαδή μια οργάνωση σοσιαλιστική».

Καταλήγοντας ο ομιλητής θα επισημάνει πως καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αντικαταστήσει τον καπιταλισμό με το σοσιαλισμό. «Ο σοσιαλισμός θα σημάνει το οριστικό πήδημα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας. Με την έννοια, όπως επισήμανε, ότι ο σημερινός άνθρωπος γεμάτος από αντιφάσεις και χωρίς αρμονία θα έχει ανοίξει το δρόμο για νέες γενιές, πολύ πιο ευτυχισμένες. Αυτό είναι και το κύριο μήνυμα της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ντοκιμαντέρ για την Οχτωβριανή Επανάσταση, σε αφήγηση του Θανάση Παπαρήγα, ενώ, μετά την ομιλία, ακολούθησε μουσικο-καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ