Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Παραπομπή για τη μονάδα στο Λαύριο

Στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την κατηγορεί για παραβίαση της οδηγίας 93/38/ΕΟΚ, καθώς και των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων στην υπόθεση του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στο Λαύριο. Είχε προηγηθεί σχετική «αιτιολογημένη γνώμη» από την Επιτροπή στις αρχές του χρόνου. Στην προσφυγή της, η Κομισιόν αναφέρει ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας έγιναν δεκτές δύο εταιρίες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σ' αυτόν.

Την κατασκευή του σταθμού ανέλαβε τελικά η ΜΕΤΚΑ (όμιλος «Μυτιληναίος») έναντι σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Κομισιόν η οικονομική προσφορά της για τη μακροχρόνια συντήρηση του αεριοστροβίλου δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της προκήρυξης του διαγωνισμού. Η δεύτερη εταιρία, η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ έγινε αποδεκτή στην τελική φάση, αν και δεν είχε την απαραίτητη εμπειρία που απαιτούσε η προκήρυξη.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκης, μια μέρα μετά τη συνέντευξη Παλαιοκρασσά για την επίθεση της... διαπλοκής, αλλά και την «ανάγκη» να αυξηθούν τα τιμολόγια, επισημαίνει από την πλευρά του στην εφημερίδα «Κέρδος» ότι απαιτούνται αλλαγές για να γίνει η ΔΕΗ «διεθνώς ανταγωνιστική» και ότι ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο «τη μεγιστοποίηση των κερδών». Το σχέδιο, για την περίοδο 2006 - 2010, ανατέθηκε στην εταιρία συμβούλων «Μπόστον» («Boston Consultants Group») και στόχος του είναι η μείωση του κόστους σε όλες τις Διευθύνσεις της Επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ