Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Αυξάνονται τα φορολογικά βάρη

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές και άλλες ρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα

Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της φοροεπιδρομής κατά των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή ΦΠΑ 19% στις οικοδομές από την αρχή του νέου έτους, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Οπως τόνισε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, με τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ο ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, αφού επιβαρύνονται τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα και επωφελούνται τα διάφορα κυκλώματα που ελέγχουν την κτηματαγορά.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο κύκλωμα της εμπορευματοποίησης στην αγορά και κατασκευή της κατοικίας και τόνισε ότι η μειωμένη αγοραστική δύναμη έχει οδηγήσει στην αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών για την απόκτηση στέγης. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι ενώ το 1995 τα στεγαστικά αντιστοιχούσαν στο 3% του ΑΕΠ, το 2004 έφτασαν στο 20% (!) του ΑΕΠ. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις ελαφρύνσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο, τόνισε ότι η όποια αύξηση του αφορολόγητου ποσού είναι αναιμική την ίδια στιγμή που με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά περίπου 30% θα υπάρξει εκτίναξη των φορολογικών βαρών για όποιον ενδιαφερθεί να αποκτήσει κατοικία.

Η Β. Νικολαΐδου κατήγγειλε ότι στον τομέα της κατοικίας παίχτηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους εμπόρους ακινήτων και τις τράπεζες και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε πέντε χρόνια υπήρξε αύξηση των τιμών κατά 50%. Η φοροεπιδρομή, τόνισε, φαίνεται και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο και η οποία προβλέπει αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από την επιβολή του ΦΠΑ 19% στις νεόδμητες οικοδομές και από το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράλληλα με αυτήν την επιβάρυνση της φορολογίας στα ακίνητα, συνέχισε, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται - για μία ακόμα φορά - απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο όπως για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή για τα αμοιβαία κεφάλαια.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ, κατήγγειλε και τη σταδιακή κατάργηση του φόρου 20% για την τηλεοπτική διαφήμιση που αποτελεί «δώρο της κυβέρνησης» στους μεγαλοϊδιοκτήτες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Καταλήγοντας τόνισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην πρώτη κατοικία και είπε ότι η λύση του προβλήματος μπορεί να δοθεί μόνο στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας όπου το έργο της στέγασης θα αναλάβει ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών.

Υπερασπιζόμενος των κυβερνητικών ρυθμίσεων, ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει εισπρακτικούς στόχους, ούτε έχει σκοπό να πλήξει τους εμπλεκόμενους στο χώρο των ακινήτων. Κατά τον υφυπουργό, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις στη φορολογία ακινήτων επιτυγχάνεται η εξυγίανση του κυκλώματος της οικοδομής όπου υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και επιτυγχάνεται ένα καλύτερο πλαίσιο φορολογίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων προκειμένου «να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία στην αγορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ