Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διόρθωση για το «βρώμικο χρήμα»

Με διόρθωση που έφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας - και αποδέχτηκε χτες ομόφωνα η Βουλή - διευκρινίστηκε το θέμα που προέκυψε με άρθρο του νομοσχεδίου για το «βρώμικο χρήμα» το οποίο θεωρούνταν ότι ευνοούσε τους εμπλεκόμενους στο «παραδικαστικό κύκλωμα».

Με τη διόρθωση του συγκεκριμένου άρθρου - το ΚΚΕ το είχε καταψηφίσει όπως και συνολικά το νομοσχέδιο - περιορίζονται τα πλημμελήματα που συμπαρασύρουν ως προς τη βαρύτητα της κατηγορίας και το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» που από τον ισχύοντα νόμο θεωρείται κακούργημα. Πλέον θα έχει πλημμεληματικό χαρακτήρα το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μόνο εάν η αρχική παράνομη πράξη ήταν πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή μέχρι ένα έτος.

Στο αρχικό νομοσχέδιο οριζόταν ότι εάν το βασικό αδίκημα ενός κατηγορουμένου ήταν πλημμέλημα (π.χ. η δωροδοκία που παραγράφεται στην πενταετία) τότε και η δεύτερη κατηγορία (δωροδοκία με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είναι κακούργημα) αυτόματα γινόταν πλημμέλημα και παραγραφόταν στην πενταετία. Η διάταξη αυτή θεωρήθηκε ότι αφορούσε τους εμπλεκόμενους στο «παραδικαστικό κύκλωμα» αφού η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι η δωροδοκία που τιμωρείται ως πλημμέλημα και λόγω παρέλευσης του χρόνου θα παραγραφόταν.

Μιλώντας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε καταψηφίσει τόσο το σχετικό άρθρο όσο και το σύνολο του νομοσχεδίου για το «βρώμικο χρήμα» και είπε ότι συμφωνεί με την ερμηνευτική διόρθωση του υπουργού. Τόνισε δε ότι πρέπει να ανοίξει ευρύτερος κοινωνικός διάλογος με τους φορείς της δικαιοσύνης για τα παραπάνω θέματα.

Στο ΠΑΣΟΚ - που είχε ψηφίσει το σχετικό άρθρο - δημιουργήθηκαν εσωκομματικές τριβές καθώς υπήρχαν στελέχη που πρότειναν να ζητηθεί η συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου. Τελικά μετά από συσκέψεις που έγιναν, αποφασίστηκε να συμφωνήσουν με την προτεινόμενη από τον υπουργό ρύθμιση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας

Παρέμβαση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) κατά της κοινοτικής οδηγίας για το λεγόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η παρέμβαση του ΔΣΑ θα γίνει σε προσφυγή του Βελγικού Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος ζητάει την ακύρωση της οδηγίας ως αντίθετης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο για το λεγόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με το οποίο επικυρώνεται η κοινοτική οδηγία, οι δικηγόροι υποχρεώνονται να γίνονται ακόμη και καταδότες, δίνοντας πληροφορίες στις αρμόδιες αρχές για τους πελάτες τους.

Παράλληλα, ο ΔΣΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή του με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί από το ενδεχόμενο παραγραφής αδικημάτων για όσους εμπλέκονται στο παραδικαστικό κύκλωμα, αναφέρει ότι «η συγκυριακή νομοθέτηση εξ αφορμής συγκεκριμένων υποθέσεων, ανεξαρτήτως της αναγνωρισμένης απαξίας των πράξεων των ελεγχόμενων, δυναμιτίζει τα θεμέλια του κράτους δικαίου και συνιστά ακύρωση των αξιών του νομικού μας πολιτισμού». Τέλος, ο ΔΣΑ σημειώνει ότι ο νομοθέτης σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καθίσταται έρμαιο της συγκυρίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαλλαγή στελεχών της εταιρείας (2023-05-30 00:00:00.0)
Οκτώ χρόνια με αναστολή στον Τ. Μαντέλη (2017-07-29 00:00:00.0)
Παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι (2014-11-25 00:00:00.0)
Διακόπηκε για την Πέμπτη η δίκη (2007-10-02 00:00:00.0)
Νέα προθεσμία στον Κεχαγιόγλου (2005-12-01 00:00:00.0)
Ζητήθηκε άρση της βουλευτικής του ασυλίας (2005-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ