Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Η χορωδία του Χαρίτωνα»

Του Γρηγόρη Καραντινάκη

«Η Χορωδία του Χαρίτωνα» είναι η ταινία της χρονιάς! 50μελής επιτροπή, αποτελούμενη από ανθρώπους του χώρου, τελικά ψήφισαν 46, της έδωσε το 1ο βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, παραγωγής 2004-5, στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας 2005, του υπουργείου Πολιτισμού. Η ίδια επιτροπή της έδωσε, επίσης, και το βραβείου ήχου. Πρώτη, ανάμεσα στις ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ, την έφερε και το κοινό της Θεσσαλονίκης (το σχετικό διαγωνισμό διεξήγαγε το ουίσκι «Jameson»!)

Η εφημερίδα μας είχε εκφράσει την άποψή της στο φύλλο της στις 10-11-05: «Η "Χορωδία" είναι μια επαγγελματική δουλιά», γράφαμε. «Επαγγελματική σε σχέση με τις τυπικές προδιαγραφές. Εχει πολλούς και καλούς ηθοποιούς, δοκιμασμένους συντελεστές, οικονομικές δυνατότητες. Εκείνο που δεν έχει, είναι η σαφήνεια και ο στόχος».

Και καταλήγαμε: «Ο "Χαρίτωνας", λοιπόν, πελαγοδρομεί ανάμεσα στα δυο διαφορετικά εκφραστικά είδη, καθυστερεί υπερβολικά να μπει στην "υπόθεση", ανακυκλώνεται αδιέξοδα και υποκύπτει στη φιλαρέσκειά του και στο ναρκισσισμό του. Ετσι όποια καλά στοιχεία υπάρχουν, και υπάρχουν αρκετά, χάνονται μέσα στην ατολμία, στην ασάφεια και στην προσπάθεια να αποσπάσει το ενδιαφέρον, και το εισιτήριο του καλόπιστου θεατή».

Σήμερα την προτείνουμε σαν την «ταινία της βδομάδας», πρώτον, γιατί αυτή τη βδομάδα δεν υπάρχει καμία ταινία, από αυτές που είδαμε, που να αξίζει το χαρακτηρισμό και, δεύτερον, γιατί όλοι (δημιουργοί, θεατές) πρέπει να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε! Και αν μιλώντας, εννοούμε το ίδιο πράγμα! Πηγαίνετε στο «Χαρίτωνα» και συγκρίνετε την κρίση σας με την κρίση της επιτροπής! Είναι και αυτό μια αναγκαία πράξη.

Παίζουν: Γιώργος Χωραφάς, Βασίλης Κολοβός, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Πιατάς, Ακύλας Καραζήσης, Υβόνη Μαλτέζου, Γιώργος Γιωγλερής, ο μικρός Στέφανος Καραντινάκης, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ