Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΑΡΤΙΝ ΚΑΜΠΕΛ
Ο θρύλος του Ζορό

Ο Ζορό δημιουργήθηκε το 1919 από τον Αμερικανό συγγραφέα Τζόνσον ΜακΚάλεϊ. Και είναι ο πρώτος μασκοφόρος ήρωας της αμερικανικής λογοτεχνίας! Περνώντας στον κινηματογράφο ο Ζορό εκτόξευσε το μύθο του στους ουρανούς! Ακόμα και άνθρωποι που δε διάβασαν ποτέ τίποτα σχετικά με αυτόν και δεν είδαν καμία ταινία του φόρεσαν σίγουρα τη μάσκα του (στις γιορτές και τα καρναβάλια, συνήθως) ή, τουλάχιστον, ανέφεραν πάνω από μια φορά στη ζωή τους το όνομά του! Τον γνωρίζει, και τον «αναγνωρίζει», όλος ο «πολιτισμένος» κόσμος!

Η μεγάλη επιτυχία του Ζορό οφείλεται στο γεγονός ότι πάλευε πάντα για το δίκαιο, στο πλάι του λαού! Ο,τι δεν μπορούσαν να κάνουν οι φτωχοί και αδικημένοι, από φόβο ή από άγνοια, το έκανε εκείνος γι' αυτούς! Επεφτε με το σπαθί του πάνω στους κακούς και τους τσάκιζε! Και, βέβαια, αποκαθιστούσε το δίκαιο και την τάξη!

Τέτοιο πρόσωπο, φυσικά και δεν είναι αληθινό. Και θέλει πολλή σκέψη, πού θα το εντάξεις, τελικά. Είναι προοδευτικός ήρωας ή είναι αντιδραστική προσωπικότητα; Λογικά κλίνουμε προς το δεύτερο. Αφού από τη μια προπαγανδίζει κάτι το ανέφικτο και από την άλλη δεν είναι γέννημα και αποτέλεσμα κάποιου ξεσηκώματος. Είναι σχεδόν μεταφυσικός ήρωας! Και επιπλέον αριστοκράτης!

Αλλά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και τον ενθουσιασμό που μας προκαλεί! Την αισιοδοξία, πως τα πάντα είναι κατορθωτά! Ποιος θεατής και ποιος αναγνώστης δεν καταχάρηκε το σπαθί του. Δεν έβγαλε κραυγές ενθουσιασμού, όταν πρόβαλε στα μαύρα ντυμένος, πάνω στο μαύρο ή άσπρο (ανάλογα) άλογό του; Ποιος θεατής δεν ένιωσε ότι «μακάρι να ήταν και ο ίδιος Ζορό». Να μπει μια μέρα στο αφεντικό του και να τα κάνει ίσωμα!

Αυτό, λοιπόν, κάνει ο Ζορό! Εκδικείται - με τρόπο απλοϊκό - για πάρτη μας. Και επειδή δεν είναι μοναχοφάης, μας καλεί, στο τέλος, βέβαια, όταν αυτός έχει καθαρίσει το έδαφος, να μπούμε και εμείς στο παιχνίδι. Με τις τσουγκράνες μας και με τα ξύλα μας να αποτελειώσουμε τον ήδη λαβωμένο εχθρό! Και εκείνος, από σεμνότητα, για να μην ακούσει το «ευχαριστώ» μας, πηδάει στο άλογο και εξαφανίζεται. Κάπου αλλού θα συνεχίσει το έργο του...

Αν λύνονταν έτσι οι αδικίες και τα κοινωνικά προβλήματα, αν έτσι κέρδιζαν οι φτωχοί τα δίκαιά τους, τότε ζήτω ο Ζορό! Ομως, κανένας Ζορό δεν πρόκειται να μας σώσει. Μόνοι μας πρέπει να κρατήσουμε το σπαθί. Μόνοι μας πρέπει να πάρουμε πίσω τα χωράφια μας, να προστατέψουμε τα παιδιά και τις γυναίκες μας!

Τότε, γιατί να δει κανείς το Ζορό; Δεν είπα να τον δείτε! Αν, όμως, σας παρασύρει ο μύθος του ή η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και ο Αντόνιο Μπαντέρας, μην σπαταλήσετε μυαλό, για εξηγήσεις και ερμηνείες! Χαρείτε την ομορφιά των δύο πρωταγωνιστών και τις ξιφομαχίες! Και μην αγνοήσετε την προσπάθεια των δημιουργών της συγκεκριμένης ταινίας (ο Ζορό έχει γυριστεί σε πολλές «βερσιόν»), να συνδέσουν το «λαϊκό» αυτόν ήρωα με τη σημερινή αντιτρομοκρατική υστερία. Αυτή τη φορά ο Ζορό, μαζί με τους αγρότες του Μεξικού, σώζει και την ίδια την Αμερική από κάποιον, ευτυχώς Ευρωπαίο, τρομοκράτη. Γράφω ευτυχώς, γιατί κράτησαν τα προσχήματα και δεν έκαναν τον αντίπαλο του Ζορό Παλαιστίνιο! Τέτοια υπερβολή και τέτοια εκμετάλλευση!

Παίζουν: Αντόνιο Μπαντέρας, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Ρούφος Σιούελ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχετε κάνει κράτηση; (2009-09-06 00:00:00.0)
«Traffic» (2009-03-01 00:00:00.0)
Ραγισμένη ...γοητεία (2008-03-18 00:00:00.0)
Υψηλή πιστότητα (2007-04-07 00:00:00.0)
«Τράφικ» (2004-02-29 00:00:00.0)
Κυκλώματα θανάτου (2003-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ