Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο Νοέμβρης

Ας κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το Νοέμβρη που μόλις έφυγε. Ο κάθε Νοέμβρης που έρχεται, ο κάθε Νοέμβρης που φεύγει. Συννεφιασμένος, βροχερός, ανατρεπτικός, επιπόλαιος, γλυκός, με τ' άρωμα του χρυσάνθεμου και της ντάλιας. Γεμάτος ιστορία, δράση κι αγώνα. Πάντα ο δικός μας Νοέμβρης. Στα βήματά του πορευόμαστε, ανασκαλεύοντας παλιές μνήμες.

Εβδομήντα επτά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα σηματοδοτούν στη μάζωξή τους την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης, τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συσπείρωση. Εμείς, πιστοί στη μνήμη και τις παραδόσεις, σηκώνουμε το λάβαρο της αιώνιας συμπαράστασης κι ακολουθίας.

Ο δρόμος του Νοέμβρη χαράχτηκε με θυσία και αίμα... Τα παιδιά που φώναζαν Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία έπεσαν στεφανωμένα και φλεγόμενα με την Ελληνική Σημαία. Δεν την τσαλαπάτησαν, δεν την ξέσκισαν, δεν την πρόδωσαν.

Οι συμβολισμοί είναι πάντα ζωντανοί, επίκαιροι και εκφράζουν σημερινά άλυτα προβλήματα... Κάθε γενιά κουβαλά στους ώμους της τα δικά της Πολυτεχνεία και τα διαχρονικά τους μηνύματα... Η βροχή δε στάθηκε εμπόδιο στη μεγάλη και μαχητική πορεία.

Δώδεκα Νοέμβρη και το μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο έπιανε μέχρι που έφτανε το μάτι σου κι ακόμα παραπέρα, έτσι που οι ορίζοντες κοκκίνισαν από τη δύναμη και τον παλμό των εργαζομένων. Περνούσαν και περνούσαν και τελειωμό δεν είχαν. Κοιτάζοντάς τους, απολαμβάνοντάς τους και θαυμάζοντάς τους, μια κάλμα κι ένα κουράγιο γεμίζει την ψυχή με μιαν ελπίδα για συνέχεια και κερδοφόρο αγώνα.

Τούτον το Νοέμβρη έκλεισαν 87 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Αλλη σημαντική και σημαδιακή ημερομηνία. Μας αναπτερώνει το ηθικό και μας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Οταν γνωρίζουμε τις ατραπούς και τις δυσκολίες. Οταν προσκυνάμε αμέτρητες ηρωικές μορφές και μάρτυρες αγωνιστές.

Δεν ξεχνάμε το Νοέμβρη του Γοργοπόταμου. Συνάμα τη μεγάλη εποποιία της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο δρόμος προς το Γοργοπόταμο παραμένει ανοιχτός, όπως ανοιχτά παραμένουν τα οράματα και τα ιδανικά του, που δε δικαιώθηκαν. Στέρεο οικοδόμημα, θεμέλιο ζυμωμένο με αίμα. Τ' αχνάρια της Δόξας δεν ποδοπατήθηκαν. Γίνανε ολόλαμπροι φωτεινοί φάροι να φωτίζουν τις καινούριες γενιές που καταφθάνουν.

Σύντροφε παινεμένε, να 'σαι περήφανος και να θυμάσαι πάντα το Νοέμβρη. Μην τους φοβάσαι, ό,τι και να πουν, ό,τι και να κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν να τον συκοφαντήσουν.

Πυροφόροι κατασκευαστές της έντασης, με το πρόσχημα της καταστολής, πυροδοτούν την περόνη της σύγκρουσης. Ο,τι κι αν σοφιστούν, ό,τι κι αν οργανώσουν, ό,τι κι αν σχεδιάσουν, το Νοέμβρη δε θα τον αμαυρώσουνε ποτέ..!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ