Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η υποκρισία δεν έχει όρια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, είχατε την ευκαιρία να δείτε πώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται προκαλούν κόντρες μεταξύ των συνεταίρων. Δηλαδή, FIFA, UEFA και επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου. Είχαμε - ενδεικτικά - καταγράψει με ποιον τρόπο κινούνται οι επιχειρηματίες, ώστε να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα» αλλά και στην εξουσία. Γεγονός που λογικά οδηγεί στην αντίδραση των θιγομένων. Δηλαδή των «ταγών» - μεσάζοντων, στις διεθνείς συνομοσπονδίες.

Οχι βέβαια για λόγους αρχής και αξιών. Ούτε επειδή νιώθουν τύψεις για το έκτρωμα που (συν)δημιούργησαν, αλλά μπροστά στον κίνδυνο απώλειας οφίτσιων και κέρδους. Μάλιστα, η αγωνία και ο φόβος τους είναι τέτοιος, που δε διστάζουν ακόμα και να γελοιοποιηθούν, καταγγέλλοντας όσα οι ίδιοι έχουν κάνει και εξακολουθούν να πράττουν. Δηλαδή τον εαυτό τους. «Το γαρ πολύ της θλίψεως, γεννά παραφροσύνη».

Για δες ποιος μιλάει!

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής, που έγινε στη Μάλτα (αρχές του Νοέμβρη), ο πρόεδρος της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον, κατηγόρησε την «G14» για πλεονεξία! Είπε, χωρίς ίχνος τσίπας: «Αρκετοί παράγοντες που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο είναι πλεονέκτες. Είναι σημαντικό πρόβλημα να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που βλέπουν το ποδόσφαιρο μόνο ως επιχείρηση»! Για δες ποιος μιλάει...

Ο άνθρωπος που ηγείται της ομάδας η οποία μετέτρεψε την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, από ταγό των αρχών του ποδοσφαίρου - στη «γηραιά ήπειρο» - σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους του αθλήματος. Να θυμίσουμε - ενδεικτικά - πως ίδρυσε την εταιρία παραγωγής TEAM, για την εκμετάλλευση (εμπορικό και ραδιοτηλεοπτικό κομμάτι) του Τσάμπιονς Λιγκ (που φυσικά αυτή δημιούργησε).

Συνέχισε μάλιστα ο Σουηδός παράγοντας - μεσάζοντας, την... κατακεραύνωση των «κακών» (με αφορμή την απαίτησή τους να αποζημιώνονται για τη συμμετοχή παιχτών στις Εθνικές): «Το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ' όλα άθλημα και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις επόμενες γενιές. Μερικοί σύλλογοι θέλουν να τα πάρουν όλα, χωρίς να νοιάζονται για την ανάπτυξη του αθλήματος, παρά μόνο για τα προσωρινά κέρδη. Τα χρήματα που προορίζονται για τις Ομοσπονδίες, στο θέμα αυτό θέλουν οι ομάδες να καταλήγουν στα ταμεία τους». Γιατί τόσο λάβρος; Μα φυσικά γιατί ξέρει ότι κινδυνεύει (και) το ταμείο.

Αρκεί να θυμίσουμε πως οι προβλέψεις της UEFA αναφέρουν ότι θα μπουν, μόνο από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, στα ταμεία της 598 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 578,5 εκατ. ευρώ, πέρυσι. Αβγάτισε, δηλαδή, τον τζίρο της κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ... Επιπλέον, μέσα σε τέσσερις μήνες, πούλησε όλο το εμπορικό πλάνο της για την επόμενη τετραετία (το προηγούμενο χρειάστηκε 20 μήνες). Ετσι, τα έσοδά της εκτοξεύτηκαν στα 257 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31% (ή 177 εκατ. ευρώ)...

Ρεσιτάλ υποκρισίας

Την ίδια φραστική... επανάσταση κάνει και ο ομόλογός του της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ. Αυτός βέβαια εκτίθεται ακόμα περισσότερο αφού δίνει και ταξικό στίγμα. Σε άρθρο του στους «Financial Times» ψέγει την τακτική «του καπιταλισμού της άγριας δύσης»!.. Μιλάμε για απύθμενο θράσος.

Θαυμάστε: «Η κατάσταση αυτή δε γίνεται να συνεχιστεί. Το ποδόσφαιρο ως άθλημα απειλείται από την άγρια καπιταλιστική διάθεση των πλούσιων συλλόγων. Περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη στιγμή το ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο σημείο, οι πολλοί να πολεμούν με σφεντόνες κόντρα στους λίγους που διαθέτουν "πυρηνικές κεφαλές". Μας δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές αμείβονται ολοένα και με μεγαλύτερα ποσά, ότι οι τιμές των εισιτηρίων ανεβαίνουν, ότι οι μάνατζερ των παικτών αποκτούν μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά του αθλήματος, ότι οι οπαδοί που παρακολουθούν από κοντά τους ποδοσφαιρικούς αγώνες μειώνονται τη στιγμή που τα τηλεοπτικά κανάλια εξασφαλίζουν όλο και περισσότερους προς μετάδοση αγώνες.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πως συχνά η πηγή αυτού του πλούτου είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και ασχολήθηκαν με αυτό για να εξυπηρετήσουν κάποια άλλα μυστικά συμφέροντα. Ηρθε η ώρα για δράση, κάτι που δεσμεύομαι ότι θα γίνει άμεσα, για να γυρίσουμε το άθλημα στις πραγματικές του ρίζες»!. Απορείτε (και σεις) ποιος συνέβαλε - επέτρεψε να γίνουν τα «καταγγελλόμενα»; Ο Μπλάτερ... ξέχασε ν' αναφερθεί.

Ισως γιατί τα κέρδη της FIFA ανήλθαν στα 158 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (740 εκατ. ήταν τα έσοδα και 582 εκατ. τα έξοδα). Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 12%... Μετά τις «Adidas», «Hyundai» και «Sony» μεγάλος χορηγός, για την περίοδο 2007-14, θα είναι και η «Coca Cola». Εναντι... μόλις 400 εκατ. ευρώ. Ισως γιατί όταν ο Μπλάτερ, δεν καταγγέλλει «την τακτική του καπιταλισμού της άγριας δύσης», δηλώνει: «Στοχεύουμε έως το τέλος του 2006 να έχουμε κέρδη που θα κυμαίνονται από τα 350 έως τα 450 εκατ. ελβετικά φράγκα. Με αυτά τα χρήματα, σε συνδυασμό με τα κέρδη από το μάρκετινγκ, θα ενισχύουμε τα οικονομικά θεμέλια της FIFA»... Και με τέτοιο στόχο πώς να υλοποιήσει την υπόσχεσή του - αμέσως μετά το θάνατο του Μαρκ Βιβιέ Φοέ (2003) - για μείωση του επιβαρυμένου προγράμματος των ποδοσφαιριστών...


Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ