Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή στους εκτελεσθέντες ανάπηρους πολέμου

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση τιμής στο «Σωτηρία»
Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση τιμής στο «Σωτηρία»
«Εγινε μπλόκο στα νοσοκομεία που μένουν οι ανάπηροι πολέμου της Αλβανίας. Οι ταγματασφαλίτες άρπαξαν τους ανάπηρους!»...

Εξήντα δυο χρόνια μετά την τραγική εκείνη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943, που οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών έκαναν πογκρόμ σε 19 νοσοκομεία της Αθήνας, συλλαμβάνοντας 15.000 ανάπηρους της Εθνικής Αντίστασης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποίησε χτες εκδήλωση τιμής και μνήμης στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στο μνημείο των 283 εκτελεσθέντων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Χάρης Χουρδάκης, στέλεχος της ΣΕΑΑΝ, αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της επετείου. Σ' αυτήν τη μαύρη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943, που οι ταγματασφαλίτες, με τις πλάτες των Γερμανοφασιστών κατακτητών, μπήκαν στα νοσοκομεία, όπου είχαν βρει καταφύγιο 15.000 ανάπηροι πολέμου της Αλβανίας, στοχεύοντας να χτυπήσουν τη δράση που είχαν αναπτύξει οι ανάπηροι μέσα και από τις γραμμές του ΕΑΜ για τη λευτεριά του ελληνικού λαού. Οι ταγματασφαλίτες μπήκαν στα νοσοκομεία, ξυλοκόπησαν και προπηλάκισαν τους αναπήρους, τους φόρτωσαν σε αυτοκίνητα χωρίς τα ξύλινα μέλη τους, χωρίς τα γυάλινα μάτια τους και τους πήγαν στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα. Εγιναν 283 εκτελέσεις.

«Οι ανάπηροι μπορούν ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα να αγωνίζονται για την αλλαγή της κοινωνίας. Οι αγώνες τους αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες τους λαού. Σήμερα διεξάγουμε έναν άλλο πόλεμο, για τα κοινωνικά μας δικαιώματα και μπορεί οι αντίπαλοι να φαίνονται ισχυροί, αλλά οι λαοί μπορούν να δώσουν απάντηση αν θέλουν», επισήμανε ο Χ. Χουρδάκης. Και κάλεσε στην αυριανή κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στη Βουλή, για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη κάτω απ' τα πανό του ΠΑΜΕ.

«Γηράσκουμε αεί αγωνιζόμενοι! Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν!». Το στίγμα αυτό έδωσε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης ο Σπύρος Διλιντάς, που έζησε το πογκρόμ ως γραμματέας της νοσοκομειακής επιτροπής της Μονής Πετράκη. «Εγώ παρά την ηλικία μου συνεχίζω. Στις σημερινές συνθήκες, χρέος έχουμε όλοι να αγωνιστούμε μέσα από το ΠΑΜΕ», υπογράμμισε.

«Σ' αυτόν το μικρό χώρο κρύβεται η ιστορία ενός μεγάλου αγώνα. Οφείλουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές, που μας οδηγούν με το παράδειγμά τους. Το ΚΚΕ κάνει αυτό που έκανε πάντα, οργανώνει την πάλη του λαού, την αντίστασή του, για να κατακτήσει τα δικαιώματά του, τον πλούτο που παράγει», τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γιάννης Μπίστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ενώ παραβρέθηκε και η Νότα Παναγοπούλου, σύνδεσμος της Αχτίδας Αναπήρων την περίοδο της Αντίστασης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη ΣΕΑΑΝ, το ΚΚΕ και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέστηκαν.

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου «Σωτηρία», αφού όχι μόνο δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά διαμαρτυρήθηκε και σε στελέχη της ΣΕΑΑΝ, γιατί η εκδήλωση έγινε χωρίς ειδική άδεια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ