Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαρτυρία ψυχής

Ξεχωριστό το βιβλίο που θα παρουσιάσει στις 5/12 (7.30 μ.μ.) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), η γκαλερί «Αιγόκερως». Πρόκειται για το βιβλίο - μαρτυρία του αξέχαστου, σπουδαίου ζωγράφου και ΕΑΜίτη Πάρι Πρέκα «Κλουβί 17 - Εl Daba». Μια ημερολογιακή σχεδόν περιγραφή των συνθηκών κράτησης και ζωής των εγκλείστων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Συνθήκες που έζησε ο ζωγράφος στα 18 του χρόνια. Μία κατάθεση ψυχής, που τυχαία ανακάλυψε η ομότεχνη σύντροφός του, Μερόπη Πρέκα.

Ο Π. Πρέκας, σπουδαστής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ και ενταγμένος στο ΕΑΜ τον καιρό της Κατοχής, ζωγράφισε την «Ελλάδα που σπάει τις αλυσίδες» της σκλαβιάς. Αυτό έγινε αφορμή να συλληφθεί το Δεκέμβρη του 1944 και να σταλεί μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές του ΕΑΜ, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου. Αυτές οι βιωματικές εμπειρίες του 18χρονου Π. Πρέκα καταγράφονται ανεξίτηλα στην ψυχή του κι άλλοτε γίνονται βάρος που σε λυγίζει, άλλοτε γίνονται «φτερά του Ικάρου».

Στην εκδήλωση, για τον ζωγράφο και τη μαρτυρία του, θα μιλήσουν οι: Δημήτριος Κωνστάντιος, Αλκη Ζέη, Χάρης Καμπουρίδης, Μαρία Καραβία. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Τάκης Βουτέρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ