Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντίθετες αντιδράσεις...

...για την αθώωση των στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΟΦΙΑ.--

Με πανηγυρισμούς και μαζικές συγκεντρώσεις σε αστικά κέντρα του Κοσσυφοπεδίου αντιμετώπισαν χτες χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί την προχτεσινή αθώωση των πρώην στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ρίχνοντας ριπές στον αέρα, πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») πως η αθώωση των Φατμίρ Λιμάι και Ισάκ Μουσλίου ήταν «αναμφίβολα μία δίκαιη απόφαση». Ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, είδε πως η «δίκη επιβεβαίωσε το δίκαιο του απελευθερωτικού αγώνα κατά της σερβικής κατοχής, του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας»....

Η είδηση προκάλεσε μικρότερης έκτασης πανηγυρισμούς στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα, παρά το γεγονός πως είχαν απαγορευτεί από την αστυνομία συγκεντρώσεις υποστήριξης για την «αθώωση» των Λιμάι και Μουσλίου.

Στο Βελιγράδι, πάντως, η αθώωση των πρώην στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ, που κατηγορούνταν για βασανισμούς και σφαγές Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, σχολιάστηκε δυσμενώς. Ο Γιόβαν Σίμιτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, σχολίασε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου άφησε κακή εντύπωση και άνοιξε τη θύρα επικρίσεων για τον τρόπο λειτουργίας του» (κυρίως γιατί η δίκη έγινε με συνοπτικές διαδικασίες που είχαν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να μην καταθέσουν αρκετοί μάρτυρες κατηγορίας). Από την άλλοι Σέρβοι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως το ΔΠΔ λειτουργεί με «διπλά μέτρα και σταθμά» που εξαρτώνται από το εάν στο εδώλιο κάθονται Σέρβοι ή Κοσσοβάροι Αλβανοί.

Το ίδιο 24ωρο στη Σόφια, μετά τη λήξη των εργασιών της Ομάδας Εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να τα «βρουν» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, που είναι κρίσιμες, όπως είπε, για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που συμμετείχε στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Σόφια, είπε πως η λύση στο Κοσσυφοπέδιο «πρέπει να οδηγήσει σε εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή και να αποτρέψει την απειλή «εξτρεμιστικά στοιχεία να προσδιορίζουν την ατζέντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ