Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ CIA - ΕΕ
«Κέντρο διερχομένων» τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΩΜΗ.-

Πάνω από 300 πτήσεις έκαναν τουλάχιστον 80 αεροσκάφη της CIA σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια μεταφέροντας υπόπτους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» που σημειώνει ότι τα δύο μεγαλύτερα κέντρα διέλευσης υπόπτων ήταν η Γερμανία και η Βρετανία.

Το δημοσίευμα του «Γκάρντιαν» βασίζεται στα ημερολόγια πτήσεων που ήρθαν στην κατοχή του και από τα οποία προκύπτει «ασυνήθιστα αυξημένη» δραστηριότητα από πλευράς CIA: «Τα αεροπλάνα της CIA βρέθηκαν στη Γερμανία 96 φορές. Η Βρετανία ήταν δεύτερη με περισσότερες από 80 επισκέψεις, ωστόσο, αν προσθέσουμε και τις πτήσεις τσάρτερ, τότε μιλάμε για περισσότερες από 200 πτήσεις. Στη Γαλλία έγιναν μόλις δύο επισκέψεις, ενώ στην Τσεχία 15».

Σημειώνεται ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ ζήτησε και επισήμως εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για το όλο θέμα, ενώ ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζακ Στρο έστειλε επιστολή στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στους «ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης περί υπάρξεως στρατοπέδων της CIA για τρομοκράτες», αλλά γίνεται λόγος και για την υπόθεση των παράνομων πτήσεων.

Οι «υπερδραστηριότητες» της CIA στη Γηραιά Ηπειρο αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις επαφές της Κοντολίζα Ράις με Ευρωπαίους ομολόγους της, την ερχόμενη βδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από ρεπορτάζ ισπανικών εφημερίδων, όπου αποκάλυπταν ότι οι αερογραμμές της CIA έκαναν χρήση ισπανικών αεροδρομίων και συγκεκριμένα του αεροδρομίου της Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου από τη Ρώμη, μετά το πέρας των διμερών επαφών τους, ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στις χώρες τους».

Τέλος, το ΝΑΤΟ αρνήθηκε τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες το στρατόπεδο Μπόντστιλ, δηλαδή η αμερικανική βάση στο Κόσσοβο και βασικό κέντρο κράτησης που διαθέτει η πολυεθνική δύναμη (KFOR) που έχει αναπτυχθεί στη σερβική αυτή επαρχία από τον Ιούνιο του 1999, λειτουργεί ως μυστική φυλακή.

Σημειώνεται ότι και οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές έχουν ήδη διαψεύσει την ύπαρξη μιας τέτοιας μυστικής φυλακής. Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλβάρο Χιλ Ρόμπλες, δήλωσε την περασμένη βδομάδα στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» ότι είδε το Σεπτέμβρη του 2002 στο Κόσσοβο ένα είδος αντιγραφής του στρατοπέδου κράτησης του Γκουαντάναμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε συνεργα... CIA! (2007-03-01 00:00:00.0)
Τις ομολογεί ο ίδιος ο Μπους, σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση (2007-02-06 00:00:00.0)
Γνώριζε και το Λονδίνο (2006-01-24 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αρκείται στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών (2005-12-06 00:00:00.0)
Ποιούν την νήσσαν... (2005-12-06 00:00:00.0)
«Βάση εξορμήσεων» και η Αθήνα; (2005-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ