Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ

Περί υγιεινής διατροφής

Για να γνωρίζουμε το παρόν μας και να εικάζουμε το μέλλον μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά το παρελθόν μας. Γι' αυτό και αυτή τη στιγμή, μας ήρθε η ιδέα να ανατρέξουμε στον Ιπποκράτη και να δούμε τις απόψεις του περί υγιεινής διατροφής.

«Οι φυσιολογικοί άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν τον εξής τρόπο διατροφής. Το χειμώνα να τρώνε όσο γίνεται περισσότερο και να πίνουν όσο γίνεται λιγότερο. Να πίνουν κρασί όχι πολύ αραιωμένο, να τρώνε ψωμί και φαγητά ψητά. Αυτήν την εποχή θα πρέπει να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο λαχανικά. Ετσι το σώμα τους θα παραμείνει στεγνό και ζεστό. Οταν έρθει η άνοιξη, θα πρέπει το κρασί τους να είναι αραιωμένο με περισσότερο νερό και να πίνεται σε μικρές ποσότητες. Η τροφή να είναι πιο μαλακή και σε μικρότερη ποσότητα και να αντικατασταθεί το σιταρένιο ψωμί με το κριθαρένιο. Μόλις μπει η άνοιξη για τα καλά θα πρέπει να αρχίσουν να τρώνε πιο πολλά λαχανικά, ωμά ή βραστά, ώστε να προετοιμαστούν για το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι θα πρέπει να τρέφονται με κριθαρένιο μαλακό ψωμί, με άφθονο νερωμένο κρασί και βρασμένα φαγητά. Ετσι το σώμα θα διατηρείται δροσερό και υγρό. Το φθινόπωρο η ποσότητα των τροφών πρέπει ξανά να αυξηθεί και τα φαγητά να γίνονται πιο στεγνά...». Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Ιπποκράτης και την ερχόμενη εποχή θα συνεχίσουμε την ανάγνωση. Το μικρό αυτό βιβλιαράκι, είναι μια έκδοση του «Περίπλου».

Για απόλυτη ελευθερία...

Αν είστε νέος και αν για πρώτη φορά στη ζωή σας θα επιπλώσετε ένα διαμέρισμα, τότε δεχτείτε τα «μαθήματα ελευθερίας» που μας παραδίδει από το Παρίσι η Γιαπωνέζα εκπρόσωπος του «νέου κύματος» της διακόσμησης Γιονέντα Κασούκο. Η Κασούκο προτείνει το λειτουργικό, το απλό, το ανακάτεμα των διάφορων στιλ χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Το δικό της διαμέρισμα έχει τοίχους λευκούς, μια νότα, μια υπενθύμιση θα λέγαμε, από τη μακρινή χώρα της, λίγο από Ελλάδα με το μαρμάρινο αντίγραφο στην είσοδο, ενώ ένας πίνακας του 19ου αιώνα κοσμεί την απλή και λευκή τραπεζαρία της, πάνω από ένα μικρό εγγλέζικο τραπέζι. Οσο για το καθιστικό, η Κασούκο θέλει αντί κουρτίνες τα γιαπωνέζικα λευκά ριντό, δυο μαύρες μοντέρνες πολυθρόνες, τρία αρχαϊκά βάζα και ένα μοντέρνο άγαλμα μεγάλων διαστάσεων. Και καθώς προχωρούμε στην «ενδοχώρα» του διαμερίσματος, ρίχνουμε μια αδιάκριτη ματιά στην κρεβατοκάμαρά της, στην οποία κυριαρχούν οι λευκοί τοίχοι, μια βάση από πλεξιγκλάς για την τηλεόραση, μια σκαλιστή πολυθρόνα από την Αγγλία και τίποτε περισσότερο. Ονειρα γλυκά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ