Τρίτη 13 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Προβλήματα για τους μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης

Σε μαθήματα γενικής παιδείας εξετάστηκαν χτες και το Σάββατο οι μαθητές της Β` Λυκείου, ενώ οι εξετάσεις της Γ` Λυκείου συνεχίστηκαν με μαθήματα κατευθύνσεων. Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη, με Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς γενικής παιδείας για τη Β` Λυκείου και Φυσική γενικής παιδείας για τη Γ` Λυκείου. Ο εξεταστικός μαραθώνιος που ξεκίνησε στις 25 Μάη ολοκληρώνεται και για τις δύο τάξεις το Σάββατο 24 Ιούνη.

Χτες, οι μαθητές της Β` Λυκείου εξετάστηκαν στο μάθημα Φυσική γενικής παιδείας, ενώ οι μαθητές της Γ` Λυκείου στα μαθήματα Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης, Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών). Με αφορμή την εξέταση σε αυτό το μάθημα, οι μαθητές του κύκλου Πληροφορικής Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της Γ` Λυκείου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της εμμονής του υπουργείου Παιδείας στις πανελλαδικές εξετάσεις . Οπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, σε πολλά σχολεία, προσελήφθησαν αργά (ή και καθόλου) εκπαιδευτικοί για να διδάξουν στην τεχνολογική κατεύθυνση τα μαθήματα «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον» και «Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων και Λειτουργικά Συστήματα», μάθημα στο οποίοι οι μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης εξετάζονται την Πέμπτη 22 Ιούνη.

Το υπουργείο Παιδείας θεώρησε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεπαρκούς διδασκαλίας του μαθήματος, εξαιρώντας από τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις τους μαθητές 12 σχολείων, ενώ δε λήφθηκε ανάλογο μέτρο για τα σχολεία στα οποία το μάθημα άρχισε να διδάσκεται καθυστερημένα. Το θέμα είχε επισημανθεί και από την ΟΛΜΕ πολύ πριν την έναρξη των εξετάσεων, όμως το υπουργείο Παιδείας επέμεινε στην πανελλαδική εξέταση του μαθήματος. Ενδεικτική ήταν η περίπτωση του 3ου Ενιαίου Λυκείου Πετρούπολης, η διευθύντρια του οποίου, με επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, ενημέρωνε ότι τα δύο εν λόγω μαθήματα διδάχθηκαν το πρώτο μέχρι τη σελίδα 34 και το δεύτερο μέχρι τη σελίδα 48. Στις 29 Μάη έφτασε από το υπουργείο Παιδείας η απάντηση ότι τα παιδιά εξετάζονται σε όλη την ύλη που έχει οριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε χτες, αλλά και η εμμονή του υπουργείου Παιδείας να εξεταστεί το συγκεκριμένο μάθημα πανελλαδικά, αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη κατάργησης των πανελλαδικών απρόσωπων εξετάσεων του «ενιαίου» λυκείου και την αποσύνδεσή του από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αύξηση στις αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η κοινή απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, με την οποία προσδιορίζεται το νέο ύψος στις αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών που παίρνουν μέρος στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, σε επίσκεψή του σε βαθμολογικό κέντρο, ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται στις εξετάσεις αυξάνονται κατά μέσο όρο άνω του 20% και ειδικότερα η βαθμολόγηση προσδιορίζεται στις 500 από 300 δραχμές ανά γραπτό και η επιτήρηση στις 5.000 από 4.000 δραχμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνονται αύριο τα μαθήματα κατεύθυνσης (2015-05-28 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις (2012-05-19 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται για τη Β΄ τάξη (2003-06-07 00:00:00.0)
Συνέχεια εξετάσεων σήμερα (2001-06-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εξετάσεις (2001-05-31 00:00:00.0)
Τραγικά τα αποτελέσματα της «μεταρρύθμισης» (2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ