Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΏΝ

Δημήτρης Μυριανθόπουλος
Δημήτρης Μυριανθόπουλος
Φωτ.

Η μητέρα μου ΒΕΡΩΝΗ Μαργαρίτου - ΒΕΛΛΗ βοήθησε και αυτή με τις μικρές δυνάμεις της στην αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στη γερμανική κατοχή.

Το 1942 - σε ηλικία 23 χρόνων - οδηγήθηκε στις φυλακές του Επταπυργίου και μετά στου «Παύλου Μελά».

Το 1944 μεταφέρθηκε στις φυλακές AICHACH, από όπου αφέθηκε ελεύθερη με τη λήξη του πολέμου.

Το γερμανικό κράτος, μετά από 60 χρόνια, έστειλε ως αποζημίωση στους απογόνους - γιατί η μητέρα μου δε ζει πια - 2.065 ευρώ. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να τιμήσω τη μνήμη της είναι να φτάσουν τα χρήματα αυτά στο τιμημένο ΚΚΕ, ψυχή και σώμα της αθάνατης Αντίστασης του λαού.

Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν πολεμώντας, προσφέρω τα 2.065 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Μ. Β.

* * *

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, η ΚΟ Γαλλίας προσφέρει 270 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του φίλου και συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΕΤΣΗ, τιμώντας την προσφορά του στο ΚΚΕ και στο συνδικαλιστικό κίνημα, και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Πεύκης.

Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας για τον αδόκητο «χαμό» του.

Γιάννης Γκιζελής, Μπάμπης Φίτσιος

Αννα Κόττα
Αννα Κόττα
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΟΥ, η οποία πέθανε το 1984, τα παιδιά της Γιάννης και Κανή Γιαννακού και τα εγγόνια της Γεώργιος και Αντώνης προσφέρουν, μέσω ΚΟ Γερμανίας, 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Για τη συμπλήρωση 9 χρόνων από την απώλεια του αγαπημένου μας συντρόφου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΥΛΑΝΗ, προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Χριστίνα, η κόρη Μαρία

* * *

φΩτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΣΤΡΑΤΗ (Στέλιου) ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ, προσφέρουμε 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Λιβαδειάς.

Φωτεινή Καμπότη, Βασιλική Βασιλάκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στα 19 χρόνια του στη μάχη των Καλαβρύτων στις 12 Απρίλη 1948 και των συγχωριανών μου νεκρών μαχητών του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΟΥ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΥΡΓΙΩΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ανθυπολοχαγού, ΚΩΣΤΑ ΛΑΔΑ πολιτικού επιτρόπου Ταξιαρχίας, και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΑΔΑ από την Αναβρυτό Μεγαλόπολης, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΝΕ Αρκαδίας, 100 ευρώ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, μαχητής του ΔΣΕ

Γιάννης Λάτας
Γιάννης Λάτας
* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη της μητέρας μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΒΑΛΤΖΗ, του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΛΤΖΗ, ανάπηρου του αλβανικού μετώπου, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος εκτελέστηκε από Γερμανούς με υπόδειξη ταγματασφαλιτών στο Λεωνίδιο Κυνουρίας το 1944, καθώς επίσης στη μνήμη του συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ.

Ερμιόνη Αθανασίου

* * *

Ο Θωμάς Μηλούλης, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης, προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Μαρίνας» στη μνήμη του πεθερού του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου και των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΑΝΤΩΝΗ, καθώς επίσης στη μνήμη όλων των νεκρών συντρόφων μου, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης.

Στέλιος Μετζισάμης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΡΙΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΗ (Φούλη), μέλους της ΝΕ Λακωνίας, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

Γιάννης Νικολούλης
Γιάννης Νικολούλης
Μαρία Μυριανθοπούλου

* * *

Στη μνήμη των πολυαγαπημένων ανιψιών μου ΚΟΣΜΑ ΑΥΓΗΤΙΔΗ και ΣΤΕΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, του αδελφού μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ, των γονιών μου ΜΑΡΙΑΣ και ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗ και του θείου μου ΓΙΩΡΓΗ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ, προσφέρω 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΣΘΕ, και 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Θεοδώρα Σοφιανίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΥ ΒΟΝΟΡΤΑ, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, η οικογένειά του 200 ευρώ και ο Θωμάς Κεφαλής 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΟΚΚΑ (Μακεδόνα), μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος «έπεσε» πολεμώντας στη μάχη που έγινε στο χωριό Ζάλοβο Γρεβενών το 1947, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Λάρισας.

Βαγγέλης Μόκκας

* * *

Φωτ.

Στις 25 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 78 χρόνων.

Στη μνήμη του προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος» - Κολωνού.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στις 6 Γενάρη 2006 κλείνει ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ακούραστος βετεράνος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΥΤΖΙΚΩΣΤΑΣ.

Σήμερα Κυριακή 11 Δεκέμβρη γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνό του, στη γενέτειρά του Τρικκοκιά Γρεβενών.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟ Γρεβενών και 50 ευρώ στο Παράρτημα Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους της ΟΚΝΕ από το 1934 και στη συνέχεια, μέλους του ΚΚΕ.

Δημήτρης Αποστόλου
Δημήτρης Αποστόλου
Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1946 πιάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια. Κρατήθηκε στις φυλακές και στα στρατόπεδα εξορίας έως το 1964. Το 1967 με τη χούντα πιάστηκε και πάλι και αφέθηκε ελεύθερος το 1971.

Εως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η ανιψιά του Μαίρη προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πολίχνης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΚΟΣΜΑ Δημητρίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Κερκίνη Σερρών, η γυναίκα του Ολγα και οι φίλοι του Κώστας Καλπαζίδης, Χρήστος Αλμαζίδης, Χαρίσης, η κουμπάρα του Ολγα και η βαφτιστήρα του Μαρία προσφέρουν 170 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη και για τη γιορτή της αγαπημένης μας ΑΝΝΑΣ ΚΟΤΤΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Τα εξαδέλφια της

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΤΣΙΩΡΑ, ο οποίος πέθανε πριν από 4 χρόνια, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Λαμπράκη» και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», ο οποίος ήταν ο καθημερινός σύντροφός του.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΓΓΑΛΙΔΗΣ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 16 Σεπτέμβρη 2005, γεννήθηκε στην Κορομηλιά Καστοριάς το 1929. Ελαβε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι.

Αντώνης Λάτας
Αντώνης Λάτας
Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Καστοριάς για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΧΡΗΣΤΟΥ και ΠΕΛΑΓΙΑΣ, από τα Λαγινά Λαγκαδά, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση 500 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΒΑΤΑΝ της ΝΕ Πιερίας.

Αθανάσιος, Δέσποινα, Μαρία

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ Παύλου ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ από την Κορομηλιά Κιλκίς.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΝΕ Κιλκίς.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συζύγου μου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΔΗ, τραυματία του ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, ο οποίος εκτελέστηκε από Γερμανούς στην Κατοχή, προσφέρω 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Μετεώρων Πολίχνης.

Παρθένα Νικοπολιτίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μας ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ (φωτογραφία), ΠΑΥΛΟΥ και ΔΕΣΠΩΣ ΣΔΟΥΚΟΥ, του αδελφού μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ και των ΡΟΝΤΙΚΑΣ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΔΟΥΚΟΥ, καθώς επίσης στη μνήμη των νεκρών μελών της ΚΟΒ Καλλιθέας ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΒΑΝΗ - Ρεντή, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗ, ΚΙΚΗΣ ΠΑΠΑΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΑΤΛΑ, ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΛΑΚΟΥ και του καθοδηγητή μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΥ, προσφέρουμε 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Εργαζομένων Δήμου Καλλιθέας.

Κώστας Δημάκος
Κώστας Δημάκος
Δημήτριος και Ευδοκία Αθανασάκη

* * *

Φωτ.

Στις 27 Νοέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή και συντρόφου μας ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ, πρώην προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης και Α` αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Γεννημένος το 1925 στη Νέα Ζίχνη Σερρών και μέλος του ΚΚΕ από το 1947, ο Σωτήρης Ματθαίου αγωνίστηκε με συνέπεια και απαράμιλλη μαχητικότητα κάτω από όλες τις συνθήκες, για τη λευτεριά, την ανθρωπιά, τη δημοκρατία. Από τα βουνά της Μακεδονίας, αντάρτης στο Παράρτημα του ΕΛΑΣ Σερρών, περνώντας στα πέτρινα χρόνια από το κάτεργο της Γιούρας και από όλους σχεδόν τους άλλους χώρους εξόντωσης των αγωνιστών και την παρανομία της χούντας, μέχρι τις τελευταίες μαχητικές διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης, στη Γένοβα και στη Θεσσαλονίκη.

«Γεια σου σύντροφε!» άκουγες κάθε που ήθελε να φανερώσει την αγάπη του και το σεβασμό, την προσήλωσή του στο Κόμμα και τις ιδέες που τον αγκάλιασαν και τον ψήλωσαν, από νέο και μαχητικό ανταρτόπουλο στα βουνά των Σερρών. Η απελευθέρωση της Νέας Ζίχνης από τον ΕΛΑΣ, που από τις τάξεις του πολεμούσε και εκείνος, ίσως ήταν η πιο μεγάλη ικανοποίηση των σκληρών αγώνων που με πίστη και αφοσίωση έδωσε απέναντι στους ξένους και ντόπιους φασίστες.

Βέβαια, αντί για αναγνώριση των ηρωικών αυτών αγώνων των ανταρτών της λευτεριάς, το μεταβαρκιζιανό κράτος «πρόσφερε» εξορίες, φυλακίσεις, σκληρά βασανιστήρια. Τα 12 χρόνια των διωγμών, στερώντας του την ελευθερία των καλύτερων χρόνων της ζωής ενός ανθρώπου, ήταν οπωσδήποτε σκληρά και αβάσταχτα. Ετσι όμως, δυναμώνεις. Ετσι θεμελιώνεις. Ετσι νικάς το θάνατο και κατακτάς τη ζωή. Του σώματος και του νου.

Χρειάζεται, άραγε, στη ζωή τέτοιο πάθος, τόσοι αγώνες και τόσα βάσανα, έμεινε κάτι;

Στέλιος Αγαθάγγελος
Στέλιος Αγαθάγγελος
Ναι. Η σκυτάλη δόθηκε. Προλάβαμε να ζήσουμε και να ακούσουμε. Να αφουγκραστούμε το πάθος και να κάνουμε τις ιδέες του, δικές μας. Να τραγουδήσουμε για τον αγώνα, τη λευτεριά, την τελική νίκη. Μια στιγμή μονάχα να αναλογιστούμε ότι όλα αυτά δεν είναι ρομαντισμός και ουτοπία, αλλά ανάγκη.

Ο γιος του Θανάσης, Θεσσαλονίκη 27 Νοέμβρη 2005

Στη μνήμη του Σωτήρη Ματθαίου, η οικογένειά του πρόσφερε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στις 25 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το Λειβάδι Κεφαλονιάς.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αλεξάνδρα Μαντζουράτου και τα παιδιά του Δημήτρης Μαντζουράτος και Ολγα Αραγιάννη προσφέρουν στο Κόμμα, στο οποίο έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του, 200 ευρώ.

* * *

Φωτ. 3

Στις 10 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΑΝΤΩΝΗ ΛΑΤΑ, μέλους της ΚΝΕ, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα στα 18 χρόνια του.

Συμπληρώθηκαν επίσης 8 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΤΑ, στελέχους του ΚΚΕ.

Η αγωνιστική στάση ζωής τους μας παραδειγματίζει και μας εμπνέει.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 25 ευρώ στην ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής και 25 ευρώ στην Αχτίδα Εκπαιδευτικών.

δημήτρης Παναγάκης
δημήτρης Παναγάκης
Δήμος και Πόπη Λάτα

Ελένη και Κατερίνη Λάτα

Ελένη Αποστόλου

* * *

Στη μνήμη των ΔΗΜΗΤΡΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΡΑΤΗ, ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΕΡΓΙΝΙΑΔΗ, ο Γεώργιος Βαρελάς από τον Καναδά προσφέρει για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Μεσσηνίας, 50 δολάρια.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΣΤΑ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΓΚΟΓΚΟΥ και της γυναίκας μου ΜΑΡΙΑΣ ΓΚΟΓΚΟΜΗΤΡΟΥ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ανοιξης Βέροιας, 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Ο Κώστας Γκόγκος ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Εως το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε για τα ιδανικά του ΚΚΕ και πέθανε πιστός σε αυτά. Η Παναγιώτα Γκόγκου, αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος, παρά τις δυσκολίες και τις διώξεις, κατόρθωσε να μείνει όρθια και μάχιμη έως το τέλος της ζωής της. Η Μαρία Γκογκομήτρου, συντρόφισσα της ζωής μου, τακτική αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη», σύμμαχος και συμπαραστάτης μου στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Παναγιώτης Γκογκομήτρος, Βέροια

* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 40 ημέρες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο δάσκαλος ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ. Πέρασε επίσης ένας χρόνος από τον ξαφνικό «χαμό» του συνεργάτη του και αγαπημένου φίλου ΛΕΥΤΕΡΗ ΧΑΡΙΣΗ.

Δημήτρης Φέτσης
Δημήτρης Φέτσης
Στη μνήμη τους, οι φίλοι και συνεργάτες τους προσφέρουν 540 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν.

* * *

Φωτ.

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, ταξιτζής, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά στις 13 Μάρτη 2005 σε ηλικία 69 χρόνων, γεννήθηκε στα Λιβερά Κοζάνης και ζούσε στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Ηταν γιος του παλαίμαχου κομμουνιστή Β. Συμεωνίδη, που πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές. Ο Στέλιος Συμεωνίδης υπήρξε αταλάντευτος κομμουνιστής και αγωνιστής στις μπόρες της ζωής και του Κόμματος. Τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», παράδειγμα απλού, καλού οικογενειάρχη.

Στη μνήμη του προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ασκίου Κοζάνης, η γυναίκα του Σωτηρία και ο γιος του Σταύρος 50 ευρώ, ο άλλος γιος του ο Βασίλης 50 ευρώ και ο Αβραάμ Εγρές 40 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Την 1η Δεκέμβρη 2005 «έφυγε» από τη ζωή ο λατρευτός μας σύζυγος, πατέρας, παππούς και αδελφός ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΙΜΠΙΡΗΣ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Από πολύ νέος οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πολέμησε από τις γραμμές του ηρωικού ΕΛΑΣ τους κατακτητές.

Στη διάρκεια του Εμφύλιου πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία και το Μακρονήσι.

Πιστός στα ιδανικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, υποστήριξε και ως συνδικαλιστής τις θέσεις του Κόμματος, για έναν υγιή μαζικό Αθλητισμό και μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν 250 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αθήνας και η γυναίκα του και τα αδέλφια του 300 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», που τον συντρόφευε καθημερινά έως το τέλος της ζωής του.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπητός εξάδελφός μου ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 28 Νοέμβρη 2005, υπήρξε ένας αταλάντευτος αγωνιστής σε όλες τις περιόδους της ιστορίας του ΚΚΕ. Αυτός και οι αδελφές του εντάχθηκαν από πολύ νωρίς στην Εθνική Αντίσταση και αγωνίστηκαν από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ ενάντια στους κατακτητές. Αν και ήταν γεωπόνος δε διορίστηκε ποτέ σε θέση του Δημοσίου, λόγω της αντιστασιακής δράσης του. Μετά τη μεταπολίτευση εργαζόταν ως μεταφραστής στο «Ριζοσπάστη».

Βασίλης Καπετανίδης
Βασίλης Καπετανίδης
Παρά τις διώξεις, έμεινε πάντα πιστός στο ΚΚΕ, το οποίο ενίσχυε τακτικά.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Λεωνίδας Προυσαλίδης

* * *

Φωτ.

Σήμερα 11 Δεκέμβρη στην εκκλησία της ενορίας Ευαγγελισμού του Αλμυρού, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΑΚΟΥ, ο οποίος γεννήθηκε το 1922. Μετά από ένα χρόνο απουσίας του πατέρα μας, θυμηθήκαμε πολλά γι' αυτόν. Ξαναήρθαν στα αυτιά μας οι αναμνήσεις του από τη σκληρή εποχή της δικής του νιότης. Βάλαμε σε νέα τάξη στο μυαλό μας την ιστορία της οικογένειας. Μαζί μ' αυτόν θυμηθήκαμε και τα αδέλφια του, που πέρασαν από την ΕΠΟΝ, αλλά και από το ΔΣΕ. Ανανεώσαμε την περηφάνια μας, καταγράφοντας εκ νέου την αγωνιστική πορεία του στο αγροτικό, αλλά και στο συνεταιριστικό κίνημα της Θεσσαλίας.

Τα τελευταία λόγια που άκουσε από εμάς θα τα επαναλάβουμε, γιατί στην καρδιά μας είναι φωτεινός οδηγός.

Πατέρα, σε ευγνωμονούμε που μας έμαθες ότι η αξιοπρέπεια, η τιμιότητα και η ανθρωπιά φτιάχνουν την καλύτερη σπονδυλική στήλη για να στέκεται ο άνθρωπος όρθιος και όχι σκυφτός, όρθιος και στα δύσκολα και στα εύκολα...

Σε αγαπούμε πολύ. Αιώνια η μνήμη σου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 300 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟ Αλμυρού.

Τα παιδιά σου


Σωτήρης Ματθαίου
Σωτήρης Ματθαίου

Στέλιος Συμεωνίδης
Στέλιος Συμεωνίδης

Θανάσης Γιαννούσης και Λευτέρης Χαρίσης
Θανάσης Γιαννούσης και Λευτέρης Χαρίσης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ