Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ
Ζητούν ... αποφασιστική στήριξη

Περαιτέρω προσπάθεια αξιώνει και ο Αμερικανός πρέσβης Ρις

«Γην και ύδωρ» για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου ζήτησαν οι εκπρόσωποί του, για άλλη μια φορά χτες, στη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης φρόντισαν να επισημάνουν τα μέτρα και τις πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν εφαρμόσει για την ικανοποίηση των αξιώσεων των επιχειρηματιών και ανανέωσαν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντί τους. Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» την αύξηση των εξαγωγών.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Χ. Σακελαρίδη αναφέρθηκε στην ανάγκη - σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοεξαγωγέων - για πλήρη υποταγή των ασκούμενων πολιτικών στις απαιτήσεις της «παγκοσμιοποίησης». Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο της βίαιης επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου στις βαλκανικές χώρες, εξωραΐζοντας ή αποσιωπώντας τις συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις χώρες και τους λαούς τους, όσο και για την Ελλάδα όπου αυξάνεται η ανεργία. Στο ίδιο «μήκος κύματος» ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας έκανε κυριολεκτικά το «άσπρο μαύρο», λέγοντας: «Η ελλάδα έχει πλέον σημαντική εμπορική παρουσία σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις οποίες είναι εγκατεστημένοι και δραστηριοποιούνται πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Δ. Φουντουκάκος ζήτησε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών. Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους επιχειρηματίες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά: «Η φιλοσοφία μας απενεχοποιεί το κέρδος και τη φιλοδοξία, στοιχεία που θεωρούμε κινητήριες δυνάμεις της επιχείρησης για να δράσει τολμηρά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συμφέροντος. Πιστεύουμε ότι τον πλούτο δεν τον γεννά το κράτος αλλά η αγορά».

Συνεπής στο ρόλο του «τοποτηρητή» και στη γραμμή των πολλαπλών παρεμβάσεων που εκφράζονται όλο και πιο έντονα τελευταία, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Ρις, στην ομιλία του στο Συνέδριο είπε ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά χρειάζεται ...περαιτέρω προσπάθεια. Οι τομείς που η αμερικανική κυβέρνηση κρίνει ότι χρειάζονται κι άλλες βελτιώσεις είναι το φορολογικό, η γραφειοκρατία, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. «Συμπτωματικά» ανάλογη θέση έχουν η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Εκ μέρους των επιχειρηματιών, ο Π. Ζερίτης, πρόεδρος της «Χαρτοποιία Θράκη» πρότεινε τη δημιουργία Οργανισμού για τη μείωση των εισαγωγών και τάχθηκε υπέρ της υποτίμησης του ευρώ, αλλά και της αύξησης των επενδύσεων στις ξένες αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ