Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Κλιμακώνουν την επίθεση αξιώνοντας περισσότερα

Εκτός από το «ελεύθερο» στις απολύσεις και το ξεχείλωμα του ωραρίου, οι τραπεζίτες ζητούν και τα ρέστα, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να τους δώσει και τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων

Σε βαθμιαία κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων προχωρά η ντόπια πλουτοκρατία. «Αιχμή του δόρατος» το τραπεζικό κεφάλαιο που αξιώνει από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασυδοσίας τους, της προκλητικότατης κερδοφορίας τους, τη δημιουργία κλίματος συγχωνεύσεων - εξαγορών με τη γιγάντωση τραπεζικών ομίλων, η οποία - σύμφωνα και με τους ίδιους - περνά πάνω από τις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Οι στοχεύσεις τους προκύπτουν ανάγλυφα από τις ομιλίες τους σε ημερίδα του «Εκόνομιστ», που έγινε χτες στην Αθήνα.

Ο Γ. Κωστόπουλος, πρόεδρος του ομίλου της «Αλφα Μπανκ», ανοιχτά και απροκάλυπτα, εκφράζοντας τις «επιθυμίες» των τραπεζιτών, ζήτησε:

  • ελεύθερο στις απολύσεις εργαζομένων
  • παραπέρα ξεχείλωμα στο ωράριο εργασίας κατά τα καλά και συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους
  • ακόμη μεγαλύτερη «ευελιξία» στη λειτουργία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Και ενώ τα κέρδη των τραπεζών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με διψήφιους και τριψήφιους ρυθμούς, ο μεγαλοτραπεζίτης ισχυρίστηκε πως «ακόμη και σήμερα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες στη μείωση του υπεράριθμου προσωπικού, τη διαμόρφωση κατάλληλου ωραρίου για την εξυπηρέτηση της πελατείας». Η πολιτική του τραπεζικού κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τους διαγκωνισμούς για την απόσπαση πελατείας-θυμάτων της τοκογλυφίας τους, ξεδιπλώνεται από κοινού και σε αγαστή συνεργασία. Ο πρόεδρος της «Αλφα Μπανκ» έβαλε πλάτη στο... δικαίωμα της «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) να διευθετεί, κατά πώς τη συμφέρει, το ωράριο εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο κατάγγειλε την αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων «στην προσπάθεια της τράπεζας να έχει το κατάστημά της ανοιχτό ως τις 9 το βράδυ την Παρασκευή και το Σάββατο».

Μεγαλοστέλεχος του ομίλου «Κωστόπουλου», μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, έβαλε ξανά και επιτακτικά ζήτημα για το ασφαλιστικό σύστημα στις τράπεζες, ως απαραίτητη προϋπόθεση συγχωνεύσεων -εξαγορών: «Ποιος ξένος θα έρθει στην Ελλάδα να αγοράσει μια τράπεζα όταν δεν έχει επιλυθεί το ασφαλιστικό των τραπεζών κατά τρόπο σαφή και τελεσίδικο, όταν δεν έχουν αρθεί οι αμφισβητήσεις» ήταν τα λόγια που δείχνουν την επιχείρηση κλιμάκωσης της επίθεσης από τη μεγαλοεργοδοσία.

Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να βάλουν για τα καλά στο χέρι τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων. Τραπεζικό στέλεχος έφτασε στο σημείο να υποδείξει στην κυβέρνηση τον τρόπο «αξιοποίησης», λέγοντας πως τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να αποεπενδύσουν από τις κρατικές τράπεζες (όπως τις χαρακτήρισε) και να ...«επενδύσουν» σε μετοχές της «Αλφα Μπανκ», της «Γιούρομπανκ» και άλλων κοράκων του χρηματιστηριακού τζόγου. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ευνοηθούν οι συγχωνεύσεις τραπεζών.

Με απλά λόγια, τώρα που η εκποίηση κρατικών μετοχικών πακέτων στις τράπεζες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι τραπεζίτες αξιώνουν την αποχώρηση και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ελέγχουν σημαντικά ποσοστά. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι επιχειρούν ένα νέο γερό ανακάτεμα της πίτας σε όφελος των δικών τους συμφερόντων και της αμύθητης κερδοφορίας τους. Το μεγαλοστέλεχος του Κωστόπουλου ισχυρίστηκε πως η αποτυχία της συγχώνευσης με την Εθνική οφειλόταν στο ότι η τελευταία ήθελε να έχει το πάνω χέρι και πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ...«κρατικοποίηση της Αλφα Μπανκ». Πρόκειται βέβαια για γελοιότητες, οι οποίες όμως στοχεύουν στην απομάκρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από τράπεζες που οι ίδιοι, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχουν βάλει στο μάτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ