Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Το πολλαπλό της «είδωλο»

Με τη διενέργεια μιας έρευνας για την «ανταγωνιστικότητα» από την εταιρία ΜRΒ, ο ΣΕΒ επιχείρησε να εντοπίσει τις διαθέσεις και την ερμηνεία της κοινής γνώμης για τον συγκεκριμένο όρο. Κατά την άποψή του, το κατάφερε και δηλώνει ικανοποίηση, αφού καταγράφτηκε θετική γνώμη από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων! Ετσι, το 68,45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η «ανταγωνιστικότητα» τους προκαλεί θετικά συναισθήματα, ενώ το 20,6% δήλωσε το αντίθετο. Ωστόσο, η αξιοπιστία της έρευνας είναι σχετική, καθώς ο καθένας έχει άλλη γνώμη για το τι είναι «ανταγωνιστικότητα» και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της. Μεταξύ άλλων:

  • Το 29,1% πιστεύει ότι είναι η ...καλύτερη ποιότητα προϊόντων.
  • Το 22,5% πιστεύει ότι είναι τα ...φθηνότερα προϊόντα.
  • Το 10,2% πιστεύει ότι είναι η προσπάθεια να ...«γίνομαι καλύτερος».

Αντίστοιχα για το 48%, η «ανταγωνιστικότητα» έχει το χαρακτηριστικό της «ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ενώ το 47,9%, πιστεύει ότι αφορά τη «βελτίωση της ποιότητας ζωής» και το 38,8% θεωρεί ότι εμπεριέχει την «αισιοδοξία». Ολα αυτά είναι πολύ λογικά, καθώς είναι φυσικό υπό τις παρούσες συνθήκες η «καλύτερη ποιότητα των προϊόντων» να συνδέεται με την «ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» σε αυτό τον τομέα και οπωσδήποτε είναι απαραίτητη μια νότα «αισιοδοξίας» για να πιστέψει κανείς ότι οι βιομήχανοι μπορεί να μειώσουν τις τιμές...

Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει γέλιο, αλλά είναι και ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς ο ΣΕΒ θεωρεί πως δικαιώνεται η άποψή του ότι όλοι... καλοβλέπουν την «ανταγωνιστικότητα», η οποία πρέπει και μπορεί «να γίνει υπόθεση όλων μας». Και το κάνει αυτό βασιζόμενος στη δική του, αυθαίρετη, ερμηνεία των δηλώσεων ανθρώπων που στην ίδια έρευνα θεωρούν σημαντικότερα προβλήματα της χώρας την ανεργία (69,6%), τον πληθωρισμό - ακρίβεια (62,3%), την υγεία - περίθαλψη (36,4%), την παιδεία - εκπαίδευση (28,1%) και την οικονομική ανάπτυξη (19%). Υπάρχουν και άλλα ευρήματα που προσφέρονται για ενδιαφέρουσες συγκρίσεις. Το σίγουρο είναι ότι αν οι ερωτηθέντες είχαν υπόψη τους την άποψη των μεγαλοβιομηχάνων για το ποια μέτρα ευνοούν την «ανταγωνιστικότητα» και τις συνέπειες στους μισθούς, την απασχόληση, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, οι απαντήσεις τους θα ήταν πολύ διαφορετικές. Στο μέλλον αυτό αναμένεται να φανεί περισσότερο καθώς η στρατηγική της Λισαβόνας, που αποτελεί τη βάση των θέσεων του ΣΕΒ, δείχνει καθημερινά τα «δόντια της» στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ