Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Μήτρα σκανδάλων η ιδιωτικοποίησή της

Με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη θέση του, τονίζει πως μόνη λύση για τη ΔΕΗ είναι η διεκδίκηση κρατικού φορέα ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία

«Να εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και να οργανώσουν την αγωνιστική αντεπίθεσή τους στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ, που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε μόνιμη διαπλοκή του αστικού κράτους με τους μονοπωλιακούς ομίλους. Να εντείνουν την πάλη τους για έναν αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους, η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της ΔΕΗ που αποκαλύπτουν τον ανελέητο πόλεμο μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΚΟ ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, θυμίζει ορισμένα από τα ζητήματα που ανέδειξαν στο παρελθόν οι κομματικές οργανώσεις, η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος και ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με το ποιος και πώς λυμαίνεται την «πίτα» της ΔΕΗ.

Ενδεικτικά αναφέρει:

  • Κατασκευή ΑΗΣ Φλώρινας από τον Κοπελούζο με υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 50 δισ. δρχ.
  • Φίλτρα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΑΗΣ Καρδιάς όπου ο ανάδοχος δεν ολοκλήρωσε το έργο ούτε στο χρόνο της σύμβασης ούτε με τις προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων παρ' όλη την προς τα πάνω αναπροσαρμογή τους, με συνέπεια τη μόλυνση του περιβάλλοντος της περιοχής.
  • Σκανδαλώδη εκχώρηση των λιγνιτωρυχείων της Φλώρινας σε Βαρβούτη και Ρόζα, κλοπή κάρβουνου απ' τη ΔΕΗ, πώληση σε αυτήν και παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ συνέχισε τη συνεργασία μαζί του.
  • Σκάνδαλο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας - ALSTROM. Απευθείας ανάθεση στην πολυεθνική, χωρίς μελέτη, με αποτέλεσμα το σταμάτημα της λειτουργίας της μονάδας για 20 μέρες με τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ.
  • Διαγωνισμός για τη μετακίνηση 10 πυλώνων υψηλής τάσης στο ορυχείο Μαυροπηγής. Εδώ το σκάνδαλο είναι απ' τη μια η υπερκοστολόγηση του έργου απ' τη ΔΕΗ και απ' την άλλη ότι μπορούσε να το αναλάβει η ίδια η ΔΕΗ αντί να το παραχωρήσει σε πολυεθνικές εταιρίες.

Σ' όλα τα παραπάνω προστίθενται και η στάση της ΔΕΗ απέναντι στους κατοίκους των χωριών που γειτνιάζουν μ' αυτήν και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η πολιτική μη - προσλήψεων και η παράδοση τομέων και τεχνογνωσίας στους εργολάβους με ληστρικές για τη ΔΕΗ συμβάσεις. Το δουλεμπόριο των εργολάβων με τους νοικιασμένους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Η παράδοση δίχως όρους του ασφαλιστικού των εργαζομένων (ΟΑΠ).

Η ΚΟ ΔΕΗ ξεκαθαρίζει πως μήτρα των σκανδάλων είναι «η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της πολιτικής που αναγνωρίζει σαν υπέρτατη αξία το επιχειρηματικό κέρδος, ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος». Σημειώνει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε να ολοκληρώσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας πως «όπως στον ΟΤΕ, έτσι και στη ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση έγινε συνώνυμη της διαπλοκής, της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένει η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα (2020-12-11 00:00:00.0)
Ο λαός πληρώνει την «απελευθέρωση» της Ενέργειας (2019-09-10 00:00:00.0)
Κάλεσμα για μαχητική απάντηση στη νέα φάση της επίθεσης (2017-05-06 00:00:00.0)
Πολλαπλές οι αντιλαϊκές συνέπειες από την «απελευθέρωση» της Ενέργειας (2014-04-30 00:00:00.0)
Στηρίζει το ξεπούλημα της ΔΕΗ (2011-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ