Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ
Στην άκρη οι κανονισμοί για το εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους

Εγκρίθηκαν τα κείμενα των εταιρικών σχέσεων της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας

Απορρίφθηκαν οι δύο κανονισμοί για απευθείας εμπόριο με τα υπό τουρκική κατοχή μέρη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της απευθείας οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ενδιάμεση μεσολάβηση του νόμιμου κυπριακού κράτους, από το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) στην ΕΕ, χτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, «υπήρχε μία δυναμική αποσύνδεσης των δύο κανονισμών, η οποία ωστόσο δεν ετελεσφόρησε». Βάσει πληροφοριών, που δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, Αθήνα και Λευκωσία ίσως να αποδέχονταν υπό όρους αποσύνδεση των κανονισμών, προκειμένου να δοθεί η χρηματική βοήθεια στους Τουρκοκύπριους. Λόγω όμως και της αρνητικής στην αποσύνδεση στάσης του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων, που επιδίωκε έναν τύπο αναγνώρισης του ψευδοκράτους με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, το θέμα δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει.

Η συζήτηση που έγινε στο ΚΟΡΕΠΕΡ, δεδομένων των παραπάνω, ήταν εξαιρετικά σύντομη, κατά τη διάρκεια του γεύματος, των πρεσβευτών...

Κύριο θέμα των Μόνιμων Αντιπροσώπων των «25» στην ΕΕ ήταν τα κείμενα των εταιρικών σχέσεων της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, των οποίων τα κείμενα εγκρίθηκαν κατ' αρχήν και προχωρούν προς έγκριση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εσωτερικών Σχέσεων, την ερχόμενη Δευτέρα. Τα κείμενα αυτά είναι πολιτικά κείμενα, λειτουργούν μόνο εάν κάποιος τα επικαλεστεί και αφορούν τους βραχυπρόθεσμους στόχους, που οφείλει να εκπληρώσει κάθε υποψήφια χώρα.

Σχετικά με την Τουρκία, στο κείμενο γίνεται λόγος στα θέματα τα οποία αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, σχετικά με τη διασφάλιση περιουσιακών και θρησκευτικών τους ελευθεριών. Η Αγκυρα οφείλει να λύσει τις διαφορές της με άλλα κράτη ειρηνικά και, βάσει των αρχών του ΟΗΕ, να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα γειτονικά της κράτη, να απέχει από οιαδήποτε δραστηριότητα θα ενδέχετο να επηρεάσει αρνητικά την ειρηνική διαδικασία επίλυσης των διαφορών, καθώς και να αντιμετωπίσει ειρηνικά κάθε είδους τριβής με τους γείτονές της.

Αναφορά στην εταιρική σχέση στο casus beli δεν υπάρχει, όπως επιθυμούσε η ελληνική πλευρά, παρά μόνο αναφορά στους στόχους της έκθεσης προόδου της Επιτροπής, όπου και απλά καταγράφεται το γεγονός...

Η εταιρική σχέση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δεν περιλαμβάνει τίποτα άλλο παρά τη διαπίστωση της ανάγκης για ένταση των προσπαθειών από την ΠΓΔΜ για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, στο κείμενο της εταιρικής σχέσης με την Αλβανία, η ελληνική κυβέρνηση κρίνει σημαντικές τις αναφορές στην αυξανόμενη χρήση μειονοτικών γλωσσών στις σχέσεις πολιτών - κράτους, στη χρήση τοπικών ονομάτων στις πινακίδες, στη βελτίωση πρόσβασης μειονοτήτων στα ΜΜΕ και στην επέκταση της εκπαίδευσης σε μειονοτικές γλώσσες.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία το ότι περιελήφθησαν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα κείμενα αυτά, τίποτα δεν είναι δεδομένο στην πράξη, αφού πρόκειται απλώς για πολιτικά κείμενα, τα οποία δεν είναι δεσμευτικά, εκτός και αν κάποιος τα επικαλεστεί, επιμένοντας σε αυτά. Πράξεις και τακτικές στις οποίες δε μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και της πολιτικής της πρόσδεσης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ