Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινωνικοί εταίροι ... ξεπουλημένοι

Οταν οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, αντί να προβάλλουν τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων, προσφέρουν συναίνεση στις αντιλαϊκές πολιτικές!

Το μέγεθος του ξεπουλήματος των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών τάξεων και ομάδων, και αντίστοιχα του συμβιβασμού τους με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, κατέδειξαν περίτρανα οι εκπρόσωποι των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις χθεσινές ομιλίες του στην ΚΟ της ΝΔ.

Οι ομιλίες των προέδρων των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν ένα μνημείο συναίνεσης και υποταγής στις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, γεγονός που χρησιμοποιεί, όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση Καραμανλή, προκειμένου να ισχυριστεί πως η κοινωνία και οι πολίτες στηρίζουν τις «μεταρρυθμίσεις». Λόγος δε γίνεται, φυσικά, για τις ομιλίες των εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, των Επιμελητηρίων, που υπερακόντισαν σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση να παρουσιάζει την πολιτική της ως «ήπια» και να εμφανίζεται με «κεντρώο» προσωπείο.

Από τις ομιλίες των εκπροσώπων των «κοινωνικών εταίρων», προέκυψε καθαρά ότι:

- «Ξέχασαν»(!) να αναφέρουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών και των άλλων κοινωνικών ομάδων, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσαν. Πολύ περισσότερο, δεν παρουσίασαν κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο ή τα αιτήματα, πολύ περισσότερο που βρίσκονται παραμονές πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

- Δεν ακούστηκε κουβέντα αποδοκιμασίας και καταδίκης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Λέξη δεν ακούστηκε, για παράδειγμα, από τα χείλη του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, για το νομοσχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ(!), ούτε για το νόμο ελαστικοποίησης του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων. Απλά, σε κάποια στιγμή, ακούστηκε να μιλάει για την «παρέμβαση που έγινε στα εργασιακά το καλοκαίρι»(!).

- Απροκάλυπτη, συνάμα και αποκρουστική και επαίσχυντη, ήταν η προσπάθειά τους (διάβαζε «γλείψιμο») να πείσουν τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση να τους αξιοποιήσει, ώστε να επιτευχθούν «κοινωνικές συναινέσεις» στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική! Μάλιστα, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, δίνοντας ένα σαφές δείγμα γραφής για τη χρησιμότητα της συναίνεσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, δε δίστασε να θέσει το ζήτημα του Ασφαλιστικού, με τρόπο εποικοδομητικό, κάνοντας ουσιαστικά «πάσα» στην κυβέρνηση. Πράγμα που αναγνώρισε αργότερα στην ομιλία του ο Γ. Αλογοσκούφης, χαρακτηρίζοντας θετικό γεγονός ότι «ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δηλώνει ότι θα συμμετέχει στο διάλογο για το Ασφαλιστικό».

Πολυζωγόπουλος ο συναινετικός

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, που πήρε πρώτος το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ.

Από την αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φρόντισε να χαϊδέψει τα αυτιά του πρωθυπουργού, εκλιπαρώντας να τους ακούσει και δε θα χάσει! «Κύριε πρόεδρε, ακούστε μας -Φοβούμαι ότι δεν έρχονται όλα στα αυτιά σας», είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί κοινωνικές συνθέσεις» (σ.σ. εννοείται στην εφαρμοζόμενη πολιτική). Στο πλαίσιο αυτό, η κριτική του στην κυβέρνηση εντοπίστηκε στο ότι δεν πρόσφερε ευκαιρίες σε αυτή την κατεύθυνση: «Δεν έγιναν κινήσεις κοινωνικής συναίνεσης»(!), είπε χαρακτηριστικά.

Για του λόγου το αληθές, επικαλέστηκε τις επιστολές που είχε στείλει για το Ασφαλιστικό από τον περασμένο Απρίλη, «αλλά απάντηση δεν πήραμε». Κι όμως, όπως είπε, χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση και διάλογος διαρκείας για το Ασφαλιστικό, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν. Αναφερόμενος στις «πρωτοβουλίες» (σ.σ. έτσι αποκάλεσε τα αντεργατικά νομοσχέδια) της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και την επαίσχυντη συμφωνία για εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, επέκρινε την κυβέρνηση απλά για την επιβάρυνση του ΙΚΑ και για το ότι «βγάζουμε 50άρηδες στη σύνταξη». Από την άλλη όμως, δήλωσε ότι «βεβαίως πρέπει να γίνονται εθελούσιες» (σ.σ. απολύσεις), ενώ ζήτησε να γίνουν κινήσεις στην κατεύθυνση της «επαγγελματικής ασφάλισης»...

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος δεν ανέφερε το παραμικρό για το πάγωμα των μισθών, για τη λιτότητα διαρκείας, για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, κ.ο.κ.

Μάλιστα, για να μην αφήσει κακές εντυπώσεις, στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε την κατανόηση του Κ. Καραμανλή, λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, στις προθέσεις μου δεν ήταν και δεν είναι να σας στεναχωρήσω»(!)...

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, αν και προσπάθησε να περισώσει τα προσχήματα με γενικόλογες «φιλολαϊκές» διαπιστώσεις και επισημάνσεις. Δεν κρατήθηκε όμως και έδειξε τη συναινετική διάθεση: «Οπου η κυβερνητική πολιτική είναι ανοιχτή στο διάλογο, το συνδικαλιστικό κίνημα με εποικοδομητική στάση καταθέτει προτάσεις», τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα «τις απόψεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, και τη στάση της ΑΔΕΔΥ, η θέση της και η πορεία της σε μια συνθετική λογική στην υπόθεση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα».

Μακριά από τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και των φτωχών αγροτών, κινήθηκαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχ. Βαμβουλάκης. Είτε μίλησαν είτε όχι, το ίδιο και το αυτό.

Αντίθετα, ξεχώρισαν για τη σαφήνειά τους οι ομιλίες του αντιπροέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου - ζήτησε από την κυβέρνηση να μη διστάζει γιατί «η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί τις μεταρρυθμίσεις», ταυτίζοντας προφανώς την κοινωνία με τους βιομήχανους...- και του προέδρου της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη -απροσχημάτιστα, ζήτησε πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ