Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Μάλλον κάμπτονται οι αντιδράσεις...

Σήμερα η συνάντηση Καραμανλή - Μπλερ

Συμφωνία στις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για την περίοδο 2007 - 2013, μεταξύ των 25, προβλέπουν διπλωματικοί κύκλοι, λόγω της χρονικής πίεσης που αντιμετωπίζουν τα οικονομικά πιο αδύναμα κράτη της ΕΕ, στην προσπάθεια να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής της Κοινότητας...

Δεδομένης της ανάγκης για μία οποιαδήποτε συμφωνία, αρκεί αυτή να ληφθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (την επόμενη βδομάδα), τόσο για να μη χάσουν οι επιδοτούμενοι ούτε ένα ευρώ, όσο και για να αποδείξει η Ενωση ότι είναι σε θέση να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, παρά τον κόλαφο που υπέστη στα δημοψηφίσματα για τη «Συνταγματική Συνθήκη της Ευρώπης», εικάζεται ότι θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, παρά τους χαρακτηρισμούς για απαράδεκτο και ουτοπικό προϋπολογισμό, και θα καταλήξουν σε κοινή απόφαση, την επόμενη βδομάδα.

Η νέα πρόταση της βρετανικής Προεδρίας, δεν αναμένεται να διαφοροποιείται ιδιαιτέρως από την προηγούμενη, καθώς - όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου - δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών. Οι Βρετανοί άλλωστε κατάφεραν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους, μαζί με τα κονδύλια για την τρομοκρατία, την παγκοσμιοποίηση και τη στρατηγική της Λισαβόνας, πετώντας στα σκουπίδια τη γεωργία, την υγεία, τον πολιτισμό και την «αλληλεγγύη στις νέες χώρες», δυσαρεστώντας όμως τον καθένα εκ των 24 συνομιλητών τους σε διαφορετικά σημεία, κερδίζοντας έτσι την αποφυγή σχηματισμού ενιαίου μετώπου...

Τέλος, σε αυτή τη Σύνοδο δε φαίνεται να γίνεται καμία συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, πλην της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, χωρίς ωστόσο ημερομηνία...

«Σιωπηλός» υποστηριχτής ο Ελληνας πρωθυπουργός

Στο στρατόπεδο των «σιωπηλών» υποστηρικτών της πρότασης της βρετανικής Προεδρίας για τον προϋπολογισμό 2007-2013 έχει «μεταπηδήσει» ο Κ. Καραμανλής, που σήμερα το μεσημέρι συναντάται στο Λονδίνο με τον Τ. Μπλερ.

Προκρίνοντας ως σημαντικότερο την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά έχει πάψει να διεκδικεί περισσότερα, παρόλο που η βρετανική πρόταση «δεν είναι συμβατή» με τα συμφέροντα της χώρας.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με ομολόγους του από άλλα κράτη - μέλη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη στην πρότασή του για τον προϋπολογισμό, η οποία εξόφθαλμα εκφράζει τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών - μελών και πλήττει τα μικρά κράτη - μέλη.

Χτες ο Τ. Μπλερ συναντήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τους ηγέτες του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας, ενώ σήμερα θα έχει επαφές με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού αναγνώρισε πως ουδείς φαίνεται ικανοποιημένος στην παρούσα φάση με τις προτάσεις της Προεδρίας, πάντως εκτίμησε πως δεν είναι ανέφικτη η επίτευξη συμφωνίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση για την περικοπή πόρων προς τα νέα κράτη - μέλη της Ανατολικής Ευρώπης συνάντησε την αντίδραση πολλών υπουργών στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αναγκάζοντας το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, να ανακοινώσει πως θα κατατεθεί και νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007 - 2013.

Η πλειονότητα των υπουργών Εξωτερικών υποστήριξε πως η Βρετανία ενήργησε με στόχο την προάσπιση των δικών της συμφερόντων, κατά την κατάθεση της αρχικής πρότασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανατολίτικο παζάρι... (2005-12-07 00:00:00.0)
Δεν τα βρίσκουνε στη μοιρασιά... (2005-11-22 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν πάλι τα παζάρια (2005-11-04 00:00:00.0)
«Καίει» το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών (2005-10-21 00:00:00.0)
Αναθέτουν στον Μπλερ να διαχειριστεί την «κρίση» (2005-06-22 00:00:00.0)
Διαμάχη για την πίτα του προϋπολογισμού (2005-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ