Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πες μου τον καρπαζοεισπράκτορα να σου πω τον φίλο του

Τον Απρίλη του 1998 ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, είχε πει προς τον Γιώργο Παπανδρέου (υπουργός Εξωτερικών τότε) εκείνο το «μαζέψτε τον ανθύπατο», αναφερόμενος στον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπερνς.

Το περιστατικό έχει αξία από την άποψη ότι επιβεβαιώνει πως είτε κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ είτε κυβερνάει η ΝΔ, οι εκάστοτε Αμερικανοί πρεσβευτές - όπως ο τωρινός, ο κ. Ράις - λειτουργούν σαν τον προκάτοχό τους, τον Πιουριφόι.

*

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που, όμως, απ' ό,τι φαίνεται, ορισμένους στο χώρο του Τύπου δεν τους ενοχλεί πάντα το ίδιο. Ας το εξηγήσουμε: Οταν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ, οι εφημερίδες οι φιλικές στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο περνούν στα «ψιλά» τις δραστηριότητες των «ανθύπατων», αλλά ενίοτε ζητούν από το λαό να αναγνωρίζει το «δικαίωμα» (!) των Αμερικανών πρεσβευτών να ενεργούν σαν «ανθύπατοι»!

Το τροπάρι αλλάζει όταν κυβερνάει η ΝΔ. Τότε οι ίδιες εφημερίδες εξανίστανται τάχα μου με τους «ανθύπατους» και πουλούν «εθνική αξιοπρέπεια» (ανάλογα λειτουργούν και εφημερίδες φιλικές στη ΝΔ).

*

Πρόκειται για μια τακτική που οδηγεί σε σκέψεις: Μήπως το πρόβλημά τους, τελικά, δεν είναι οι δραστηριότητες του εκάστοτε «ανθύπατου»; Μήπως το πρόβλημά τους δεν είναι οι «καρπαζιές», αλλά ότι διεκδικούν να βρίσκεται ο «δικός τους υπάλληλος» (ο γαλάζιος ή ο πράσινος, κατά περίπτωση) στη θέση του «καρπαζοεισπράκτορα»;...

***

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για το πώς μερικές φορές η CIA «συναντά» την υποκρισία:

*

Χτες η εφημερίδα «Το Βήμα» κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα την ιταμή συμπεριφορά του Ράις. Και καλά έκανε. Ομως, το «Βήμα» την εποχή που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε κάτι ανάλογο. Εκανε ακριβώς το αντίθετο.

Αν έχετε αμφιβολία ανατρέξτε στο αρχείο της εφημερίδας. Θα δείτε λίγες μόλις μέρες μετά το «μαζέψτε τον» του Απ. Κακλαμάνη, ότι το «Βήμα» (12/4/1998) καλούσε τους Ελληνες πολίτες και τους Ελληνες πολιτικούς «να υπερθεματίσουν» (!) τα λεγόμενα και τα έργα του τότε «ανθύπατου» Μπερνς. Θα δείτε επίσης ότι τότε το «Βήμα» (που σήμερα καταγγέλλει τον Ράις ως «εμπορικό ακόλουθο») αποκαλούσε «αστειότητα» να κατηγορείται ο πρέσβης σαν πλασιέ των πολυεθνικών της χώρας του. Θα δείτε το «Βήμα», που σήμερα κάνει ότι ενοχλείται από τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις του πρέσβη στην ελληνική πολιτική ζωή, ότι τότε ισχυριζόταν πως «έχει δικαίωμα να παρουσιάζει την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε επαγγελματικές, πολιτικές ή άλλες ομάδες ατόμων ο Αμερικανός πρεσβευτής»...

*

Και μη νομίζετε, βέβαια, ότι πρόκειται για τακτική που ακολουθεί μόνο το «Βήμα». Δείτε, για παράδειγμα, και το «Εθνος». Χτες η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Οδηγίες προς ιθαγενείς», καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του πρέσβη. Τότε, όμως, την επομένη που ο πρόεδρος της Βουλής έλεγε στον Γιώργο Παπανδρέου «να μαζέψει τον ανθύπατο», το «Εθνος» (7/4/1998) είχε το εξής πρώτο θέμα: «Ανοίγουν θέσεις στους Δήμους. Ελεύθερες τώρα οι προσλήψεις εποχικών».

Τότε, δηλαδή, επί ΠΑΣΟΚ, το «Εθνος» κατάπινε ευχαρίστως την πολιτική της καρπαζιάς και ...πουλούσε θέσεις εργασίας. Τώρα, επί ΝΔ - με την ίδια ακριβώς «φερεγγυότητα» που πριν πουλούσε θέσεις εργασίας - πουλάει «εθνική ανεξαρτησία».


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ