Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο ηρωικός Δεκέμβρης

«Μπήκαν στα σίδερα και στη φωτιά,/ κουβέντιασαν με τα λιθάρια/ κεράσανε ρακί το θάνατο στο καύκαλο του παππουλή τους,/ στα Αλώνια τα ίδια αντάμωσαν το Διγενή και στρώθηκαν στο Δείπνο/ κόβοντας τον καημό στα δυο» (Γιάννης Ρίτσος)

Ουσιαστικά, πριν την απελευθέρωση τον Οκτώβρη του 1944, η ελληνική αστική τάξη και οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες, είχαν ετοιμάσει την καταστολή του ανερχόμενου λαϊκού κινήματος. Κατ' αρχάς με την ιδεολογική τρομοκρατία κατά του κορμού του ΕΑΜ/ ΕΛΑΣ και των άλλων πατριωτικών οργανώσεων που πάλευαν κατά του γερμανικού φασισμού στα χρόνια της κατοχής. Οι πολιτικοστρατιωτικοί - θρησκευτικοί ταγοί του αστικού συστήματος - μαζί με πλήθος παρακρατικών «μπουμπουκιών» - ταγματασφαλιτών, δοσιλόγων, γερμανοτσολιάδων, κλπ. - είχαν συστήσει αντικομμουνιστικές μηχανές: «Επιτράπηκε σε χιλιάδες προδότες και Κουίσλιγκς να τριγυρίζουν ελεύθερα στην Αθήνα. Κανένας συνεργάτης δεν πέρασε από δίκη ούτε τιμωρήθηκε από την κυβέρνηση. Βασιλικές οργανώσεις εξοπλίζονταν κρυφά. Μέλη των οργανωμένων ταγμάτων ασφαλείας εξοπλίζονται. Αγριες ιστορίες (ψεύτικες) διασυρμού των κομμουνιστών πέρασαν στον ντόπιο και ξένο Τύπο. Ανώτεροι επίσημοι των διαφόρων υπουργείων που είχαν υπηρετήσει πιστά την κυβέρνηση των Ναζί και των Κουίσλιγκς κρατήθηκαν στα πόστα τους» (Ανταπόκριση του «Nation».)

Κραύγαζε η μυστική οργάνωση «Κόδρος» (προστάτευε τα τάγματα ασφαλείας) με τις ευλογίες του Γ. Παπανδρέου (21/9/1944): «Η τρομοκρατία του ΕΑΜ βαίνει αυξανόμενη!!!». Ταυτόχρονα έκανε έκκληση στους Βρετανούς να λάβουν «αναγκαία μέτρα». Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ μέσω του «Ριζοσπάστη» στις 6/10/1944 έλεγε: «Το ΚΚΕ που στάθηκε πρωτοπόρο στην πάλη κατά του φασισμού, καλεί όλους τους πατριώτες να εξασφαλίσουν την τάξη και την ομαλή πολιτική ζωή. Σε τέτοιες στιγμές είναι εθνικό χρέος. Οι εγκληματίες πολέμου όπου και να είναι θα τιμωρηθούν. Τούτο είναι έργο της κυβέρνησης. Αποφεύγετε την αυτοδικία και κάθε ενέργεια που κλονίζει το τόσο υψηλό έργο που δημιουργήσαμε όλοι μας. Κομμουνιστές,/ κομμουνίστριες. Σταθήκατε ψυχή του εθνικού και λαοκρατικού ξεσηκωμού. Σταθείτε τώρα πρωτοπόροι στην επιβολή της τάξης και της δημοκρατικής λευτεριάς. Πατριώτες, όλοι ενωμένοι στην πάλη για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωση της Ελλάδας». Από την άλλη, ο Τσόρτσιλ, λίγο πριν το Δεκέμβρη του 1944, υποσχόταν στους αστούς στρατό και όπλα, προετοιμάζοντας και επιδιώκοντας τη σύγκρουση. «Περιμένω οπωσδήποτε μια σύγκρουση με το ΕΑΜ και δεν πρέπει να την αποφύγουμε» έλεγε!!!

Σ' αυτήν την ατμόσφαιρα, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε συλλαλητήριο στις 3 Δεκέμβρη στην πλατεία Συντάγματος - στις 4 Δεκέμβρη του 1944 πολιτική απεργία - με κύρια αιτήματα, την πλατιά Δημοκρατία, δηλαδή την ελευθερία των Ελλήνων. Χιλιάδες λαού με πανό, πλακάτ και λάβαρα έφθαναν προς το κέντρο της Αθήνας. Χωρίς προειδοποίηση, αστυνομικές δυνάμεις, βρετανικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, πολυβόλα, πυροβόλα, ολμοβόλα, ελαφρά τανκς πυροβολούν στο ψαχνό. Οταν το άγριο και κτηνώδες πυροβολητό σταμάτησε, 26 νεκροί, πάνω από 170 τραυματίες ήταν τα θύματα του μακελειού. Οι Βρετανοί του Σκόμπι προκαλούν τον εμφύλιο πόλεμο - ερείπια, αίμα, τάφους. Ο λαός μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ/ ΕΑΜ και του ΚΚΕ αντιστάθηκε στη βία - τρομοκρατία του ντόπιου, ξένου παράγοντα. Ο ηρωικός Δεκέμβρης του 1944 ζει στην καρδιά του ελληνικού εργατικού κινήματος. Αυτό το λαϊκό ανερχόμενο κίνημα θέλησαν να αμαυρώσουν. Οι ντόπιοι και οι Εγγλέζοι αφεντάδες αιματοκύλησαν την Ελλάδα, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ