Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΘΕΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Τιμή στους νεκρούς ήρωες

Το επιβλητικό μνημείο των νεκρών Μαυροβουνίου - Πασσαβά (φωτογραφία της Ολλανδής συζύγου του Αλέξ. Μουνδρέα, Μαρίνας Κέντυ)
Το επιβλητικό μνημείο των νεκρών Μαυροβουνίου - Πασσαβά (φωτογραφία της Ολλανδής συζύγου του Αλέξ. Μουνδρέα, Μαρίνας Κέντυ)
Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποίησαν ο Σύλλογος «ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ - Προσφορά και θυσία στο βωμό της λευτεριάς» και το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, την περασμένη Κυριακή, για τους 41 πατριώτες που εκτελέστηκαν στις 7 και 8 Δεκέμβρη 1943 στον κάμπο Μαυροβουνίου - Πασσαβά Γυθείου Λακωνίας.

Η εκδήλωση έγινε μπροστά στο επιβλητικό μνημείο, που ο Σύλλογος έστησε μετά από μακρόχρονες και επίμονες προσπάθειες, μνημείο το οποίο δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου στο Σύλλογο από την συμπατριώτισσα φαρμακοποιό κ. Αντωνία Καβαλιεράκη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λευτέρης Αναστασάκος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γραμματέας του Συλλόγου Νίκος Βασιλάκος. Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Σαραντάκου. Ο Αλέξ. Μουνδρέας απήγγειλε ποίημα, που έγραψε για τη μοναδική γυναίκα εκτελεσμένη, τη γιαγιά του Δήμητρα Διακουμάκου.

Παραβρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Γυθείου Μάρκος Βαλάκος και κατέθεσε στεφάνι, εκπρόσωποι ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, από την ΚΝΕ Λακωνίας, αντιστασιακές οργανώσεις από τη γύρω περιοχή και τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και τα Παραρτήματα Αγ. Παρασκευής και Σεπολίων. Παραβρέθηκαν, ακόμα, οι Γιάννης Λέφας ιστορικός - συγγραφέας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, η Γεωργία Ρογκάκου, αδελφή του ηρωικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ Βαγγέλη Ρογκάκου, επίσης μέλος του συλλόγου. Και, βεβαίως, στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς, συμπολίτες και φίλοι, πλήθος κόσμου. Μόνον η φιλαρμονική του Δήμου έλειπε φέτος, λόγω των κακών οικονομικών του Δήμου Γυθείου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο δήμαρχος Πέτρος Τζωρτζάκης, που ζήτησε συγνώμη για την απουσία του, λόγω άλλων υποχρεώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ