Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Ανάλογα με τον ... δικαιούχο τα «επιτόκια»

Στη στήριξη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων να ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, όταν το κράτος επιστρέφει καθυστερούμενα στους πολίτες και όταν οι πολίτες εξοφλούν με καθυστέρηση το Δημόσιο οδηγεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, υπό τον πρόεδρό της Ρ. Κεδίκογλου, που έκρινε συνταγματική διάταξη του νόμου 496/74, με την οποία καθορίζεται το ποσοστό του νόμιμου τόκου και του τόκου υπερημερίας σε 6%, για τις οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες, ενώ στις περιπτώσεις που το Δημόσιο έχει να λαμβάνει από τους πολίτες το επιτόκιο είναι από 10% και πάνω!

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάστημα δύο ημερών ανέτρεψε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 του συντάγματος το λεγόμενο «Μισθοδικείο», που έκρινε με ψήφους 7-2 αντισυνταγματική την προνομιακή διάταξη για το Δημόσιο του νόμου 496/74. Η απόφαση του «Μισθοδικείου» αφορούσε αναδρομικά των δικαστικών λειτουργών, αλλά άνοιγε το δρόμο για διεκδικήσεις από το Δημόσιο και από άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους κλπ.

Ετσι, ο Αρειος Πάγος δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών, καθώς με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου οι δικαστικοί λειτουργοί θα μπορούν να εισπράττουν αναδρομικά (αποζημιώσεις, επιδόματα κλπ.), με βάση το αυξημένο επιτόκιο υπερημερίας από 10% και άνω, ενώ για τους απλούς πολίτες θα ισχύει το προνομιακό για το κράτος επιτόκιο 6%, εξαιτίας της απόφασης του Αρείου Πάγου. Να σημειωθεί ότι στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο αρεοπαγίτης - εισηγητής Δ. Κυριτσάκης τάχτηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης.

Πάντως, το θέμα εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πενταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή της 3651/2003 είχε ταχθεί υπέρ της απόφασης του «Μισθοδικείου», ενώ παρέπεμψε την υπόθεση στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, λόγω μείζονος σημασίας, όπου θα εκδικαστεί το προσεχές καλοκαίρι.

Επίσης, και το Στ΄ Τμήμα του ΣτΕ με νεότερη απόφαση του 2224/2005 έκρινε και πάλι αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη και την παρέπεμψε το θέμα για επίλυση στην αυξημένη σύνθεσή του. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση πιθανότατα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και εφόσον επικυρωθεί η απόφαση των Τμημάτων θα φτάσει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό, όμως, θα απαιτήσει 2-3 χρόνια κάτι που ευνοεί την κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ