Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι αντιλαϊκές πολιτικές γεννούν την ανεργία

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ημερίδα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με θέμα «Γυναίκα και Ανεργία»

Η ημερίδα στη Λάρισα ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα, εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Η ημερίδα στη Λάρισα ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα, εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Το πρόβλημα της διόγκωσης της ανεργίας στις γυναίκες, οι ευθύνες που επωμίζονται γι' αυτό οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κι όσοι υπηρετούν την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται, καθώς και η πάλη των εργαζομένων για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας σαν τη μοναδική διέξοδο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, αναδείχτηκαν στην ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Ανεργία», που πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Η εκδήλωση, που έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή γυναικών.

Γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού

Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, επισημαίνοντας ότι η ανεργία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο την αναπαράγει για να έχει πάντα εφεδρικό στρατό ανέργων. Για να λυθεί το πρόβλημα - υπογράμμισε - απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην πολιτική και στην οικονομία.

Με θέμα «Η ανεργία στοιχείο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα», μίλησε η Χρύσα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, η οποία εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις, προκειμένου ν' αυξήσουν τα κέρδη τους και να κυριαρχήσουν η μία σε βάρος της άλλης, προσπαθούν να μειώσουν το λεγόμενο «εργατικό κόστος», μειώνοντας όλο και περισσότερο, εκτός από τους μισθούς και τον αριθμό των εργαζομένων. Και παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία - η γυναικεία ανεργία στη χώρα μας ανέρχεται στο 16,1% και στις ηλικίες από 15-29 ετών εκσφενδονίζεται στο 28%, ενώ το 68% των υποαπασχολουμένων είναι γυναίκες - σημείωσε ότι τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αντί να λύνουν διατηρούν και οξύνουν το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν τις πολιτικές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, για να τονίσει ότι το ΠΑΜΕ αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να συσπειρωθούν στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που θέτει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να οργανώσουν την πάλη τους για ριζικές αλλαγές.

Θύματα διπλής εκμετάλλευσης

«Γυναικεία ανεργία - Εργατικό και Γυναικείο Κίνημα», ήταν το θέμα της εισήγησης της Καλλιόπης Μπουντούρογλου, προέδρου της ΟΓΕ, η οποία επισήμανε ότι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας γίνεται πιο ορατή στο γυναικείο εργατικό δυναμικό, που υφίσταται διπλή εκμετάλλευση. Μαζί με την ανεργία στις γυναίκες - σημείωσε - εμφανίζονται πολύπλευρες επιπτώσεις, όπως η οικονομική εξάρτηση, οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, η βία, η πορνεία, η διαιώνιση των συντηρητικών αντιλήψεων κ.ά. και τόνισε ότι αυτή η υπόθεση δε είναι μόνο των γυναικών, αλλά όλων των εργαζομένων, για να υπογραμμίσει ότι το εργατικό και το γυναικείο κίνημα χρειάζεται να πείσουν τις εργαζόμενες και τις άνεργες ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα υπάρχει ελπίδα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Στοιχεία για την ανεργία στη Λάρισα παρουσίασε στην ομιλία της η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, σημειώνοντας ότι αυτή διογκώνεται συνεχώς κι είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι άνεργοι έφτασαν κοντά στους 15.000. Το 73% απ' αυτούς είναι γυναίκες, καθώς κλείνουν, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού - ή μεταφέρονται στο εξωτερικό - στις οποίες δουλεύουν, κυρίως, γυναίκες.

Αυτή η κατάσταση - είπε - σε συνδυασμό με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που «φορτώνει» κι άλλο την «αστική» ανεργία, δημιουργούν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που ταλανίζει την περιοχή μας. Και για να δείξει τη σκόπιμη αδιαφορία των κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή του, αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στη Λάρισα και τα οποία, το μόνο που «κατάφεραν» ήταν να γεμίσουν τις τσέπες των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα» και να αυξήσουν, αντί να μειώσουν, την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ