Τετάρτη 10 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές «συνομιλίες»

Μουσικά θέματα, που πηγάζουν από την πολύχρονη διαδρομή στη μουσική του Γιάννη Σπάθα , περιλαμβάνονται στον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Τα μυστικά του δρόμου». Ο γνωστός κιθαρίστας, στην πρώτη του ολοκληρωμένη συνθετική δισκογραφική παρουσία προσφέρει ένα δίσκο, στον οποίο συνυπάρχουν η μελωδία, η κιθάρα, ο ρυθμός. Εχοντας πειραματιστεί σε πολλούς μουσικούς δρόμους από τη δεκαετία του '70, που πρωτοξεκίνησε, μέχρι σήμερα, ο Γ. Σπάθας μέσα από το δίσκο του καταθέτει τις προσωπικές του προτάσεις, επιδιώκοντας μια ειλικρινή «συνομιλία» με τον ακροατή. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου, με τίτλο «Στα μισά του δρόμου», ερμηνεύει η Χαρούλα Αλεξίου. Πρόκειται για ένα κομμάτι, που προέκυψε από τη μόνιμη, τα τελευταία χρόνια, συνεργασία του Γ. Σπάθα με τη Χ. Αλεξίου, σε συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  • Αυτοδίδακτος μουσικός και γνώστης της βυζαντινής, ελληνικής και παραδοσιακής μουσικής, άξιος δεξιοτέχνης του βιολιού, ο Γιώργος Κόρος προσκαλεί σ' ένα μαγευτικό «ταξίδι» στο χώρο και στο χρόνο, με «καράβι» το δίσκο του «Φωτογραφίες». Αγαπημένες συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι («Η πίκρα σήμερα», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Τ' αστέρι του βοριά»), του Μίκη Θεοδωράκη («Χάθηκα», «Δακρυσμένα μάτια»), του Μάνου Λοϊζου («Ολα σε θυμίζουν»), του Βασίλη Τσιτσάνη («Αχάριστη»), των Θάνου Μικρούτσικου, Γιώργου Μητσάκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Μαρκόπουλου φτάνουν και πάλι κοντά μας, μέσα από μια ξεχωριστή μουσική ερμηνεία. Εικόνες της ψυχής, φωτογραφίες της ζωής, του ονείρου. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιάννη Ιωάννου.

  • Δεκατρία έντεχνα λαϊκά τραγούδια περιλαμβάνει ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Ανδρέα Καρακότα με τίτλο «Μπάρκο ψυχής». Ο τραγουδιστής που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όπου τον «ανακάλυψε» ο Μάνος Χατζιδάκις και του εμπιστεύτηκε την ερμηνεία του τελευταίου έργου του «Τραγούδια της αμαρτίας», ερμηνεύει τα τραγούδια, που έγραψε ο Γιώργος Καζαντζής. Στο δίσκο συμμετέχει η Δήμητρα Γαλάνη.
  • «Το άρωμα του χρόνου» είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλιάς του Κώστα Θωμαΐδη, που κυκλοφόρησε από τη «His Master's Voice». Τραγουδιστής με ευαισθησία και συνεπή καλλιτεχνική πορεία, ο Κ. Θωμαΐδης σμιλεύει με τη φωνή του τραγούδια, που «ευωδιάζουν» λυρισμό, ενώ σε τρία απ' αυτά υπογράφει και τη σύνθεση. Τη μουσική και τους στίχους πέντε τραγουδιών έγραψε ο ταλαντούχος Νίκος Ζούδιαρης, ενώ η μουσική των υπολοίπων τραγουδιών γράφτηκε από τον Μίνω Μάτσα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ