Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Στο δεύτερο γύρο...

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Νίκη χωρίς απαιτούμενη πλειοψηφία για την υποψήφια των «Σοσιαλιστών», καθώς η Μισέλ Μπατσελέ στην αναμέτρηση για την προεδρία συγκέντρωσε το 45,95% των ψήφων έναντι 25,41% που έλαβε ο υποψήφιος της Εθνικής Αναγέννησης Σεμπαστιάν Πινιέρα και θα είναι αντίπαλός της στις 15 Γενάρη οπότε θα διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος.

Στην τρίτη θέση, ο δεξιός πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Χοακίν Λαβίν με ποσοστό 23,22% που ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τον Πινιέρα. Στην τέταρτη θέση ο Τομάς Χιρς του συνασπισμού «Μαζί μπορούμε περισσότερα» - (Juntos Podemos Mas) του ΚΚ Χιλής, του Κόμματος Ανθρωπιστών και άλλων οργανώσεων με 5,4%.

Πάντως, η μάχη στο δεύτερο γύρο, αναμένεται σκληρή, δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα έχει «μοιραστεί» σε δύο στρατόπεδα με σχεδόν το ίδιο ποσοστό, όπως διατυμπανίζουν οι αναλυτές.

Η Μπατσελέ που εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος της αμερικανικής ηπείρου, δηλώνει αισιόδοξη: αν και όπως δήλωσε θα προτιμούσε να είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Βέβαια, οι Χιλιανοί πολίτες δεν ψήφισαν μόνο για τον νέο πρόεδρο, αλλά και για την ανανέωση των 120 εδρών της Βουλής και των 20 από τα 38 μέλη της Γερουσίας. Στη Βουλή, οι σοσιαλιστές είδαν την επιρροή τους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ για πρώτη φορά ελέγχουν απόλυτα τη Γερουσία. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ο συνασπισμός Juntos Podemos Mas αύξησε τις δυνάμεις του αποσπώντας το 7,4%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ