Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπό τη σκιά νέου κολαστηρίου, άρχισε η ψηφοφορία

«Εκλογές» στο Ιράκ με την πιστόλι των κατακτητών στον κρόταφο. Χθες ψήφισαν οι ιρακινοί δοσίλογοι στρατιωτικοί

Associated Press

«Εκλογές» στο Ιράκ με την πιστόλι των κατακτητών στον κρόταφο. Χθες ψήφισαν οι ιρακινοί δοσίλογοι στρατιωτικοί
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αρχισε, χτες, από τα νοσοκομεία, τις φυλακές και το στρατό η ψηφοφορία για την ανάδειξη της «νέας βουλής» του Ιράκ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Από σήμερα, και για πέντε μέρες, έχει κηρυχτεί δημόσια αργία, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες παντού, έχει διαταχθεί το κλείσιμο όλων των συνόρων ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση της οπλοφορίας.

Τα δυτικά ΜΜΕ, επικαλούμενα δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό τους, υποστήριζαν ότι οι Ιρακινοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος ενθάρρυνε τον ιρακινό λαό, τονίζοντας ότι «με το κουράγιο του έχει καταστήσει το 2005 πραγματικά χρονιά σταθμό στην ιστορία του Ιράκ», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της πλειοψηφίας των σουνιτών στην εκλογική διαδικασία. Το 64% των Ιρακινών πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια η ζωή τους θα βελτιωθεί σημαντικά, υποστηρίζει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του BBC και του ABC, αν και το 53% εκτιμά ότι, σήμερα, η κατάσταση στο Ιράκ είναι πολύ άσχημη, και πιθανότατα χειρότερη από ό,τι ήταν επί Σαντάμ Χουσεΐν.

«Ενθαρρυντικό προεκλογικό κλίμα» προσπάθησε να καλλιεργήσει και ο Τζορτζ Μπους, εξαίροντας τις «θυσίες» του ιρακινού λαού για τη «δημοκρατία», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι περίπου «30.000 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή». Ωρες αργότερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι ο Πρόεδρος «απλώς ανέφερε γενικές εκτιμήσεις και δεν πρόκειται για συγκεκριμένα στοιχεία». Ο Μπους κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, το Ιράν ότι «προσπαθεί να υπονομεύσει τις εξελίξεις στο Ιράκ».

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η οργάνωση «αλ Κάιντα», με ηλεκτρονική της ανακοίνωση, τάσσεται ενάντια στις εκλογές, και προειδοποιεί τους Ιρακινούς ότι «η εκλογική διαδικασία παραβιάζει τους νόμους του Ισλάμ και ότι το μοναδικό σύνταγμα είναι το Κοράνι». Την ανακοίνωση συνυπογράφουν άλλες 4 ένοπλες οργανώσεις, λιγότερο γνωστές, καθώς η πλειοψηφία των σουνιτικών οργανώσεων της αντίστασης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ενόπλως στις εκλογές, ενώ ορισμένες, μάλιστα, έχουν καλέσει τους σουνίτες να ψηφίσουν. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι από την ανακοίνωση της «αλ Κάιντα» έλειπαν οι απειλές κατά όσων ψηφίσουν, καθώς η δραστηριότητα της οργάνωσης φέρεται να έχει προκαλέσει τη μήνι της σουνιτικής πλειοψηφίας.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 625 Ιρακινούς εντόπισαν στοιβαγμένους σε άθλιες συνθήκες, Ιρακινοί αξιωματούχοι, που η ταυτότητά τους δε διευκρινίζονται. Το κτίριο, όπου κρατούνταν, ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και οι περισσότεροι από τους κρατουμένους είχαν εμφανή σημάδια σοβαρότατων βασανισμών. Είναι το δεύτερο μυστικό «κολαστήριο» του ιρακινού «υπουργείου» που έρχεται στο φως της δημοσιότητας εγείροντας, πλέον, σοβαρότατα ερωτήματα για τις δήθεν «νέες δημοκρατικές δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ»..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ