Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μπει φραγμός στην «ευέλικτη ζώνη»

Σύσκεψη των μαζικών φορέων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου έγινε προχτές με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Το πρόγραμμα της «Ευέλικτης Ζώνης» - που με Υπουργική Απόφαση γενικεύεται από φέτος στα σχολεία - και οι συνέπειές του απασχόλησαν τους μαζικούς φορείς Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, που συμμετείχαν προχτές (Δευτέρα) σε σχετική σύσκεψη στο κτίριο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ».

Από την αρχή της συζήτησης, η πρόεδρος του Συλλόγου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Θ. Δριμάλα, μίλησε για τους στόχους της «Ευέλικτης Ζώνης», οι οποίοι κάθε άλλο παρά τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης εξυπηρετούν. Πρόκειται για προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από εταιρίες και που θα αντικαθιστούν τα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα με θεματικές ενότητες. Αποτέλεσμα; Οι πολυεθνικές να καθορίζουν αυτά τα θέματα, να «σαλαμοποιείται» η επιστημονική γνώση και μεθοδολογία και να «αποθεώνεται» η αποσπασματικότητα και η ημιμάθεια.

Στην υπηρεσία των πολυεθνικών

Τονίστηκε ότι η Ευέλικτη Ζώνη προωθεί το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και την εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίησή της. «Σε λίγα χρόνια η "δημόσια" εκπαίδευση θα έχει πολύ μικρό ενιαίο πρόγραμμα και το υπόλοιπο θα διανθίζεται με ευέλικτα και τοπικά προγράμματα. Το κράτος θα αποποιείται των ευθυνών του, θα υπάρχει μικρή κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι χορηγοί με παρέμβαση στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης», επισήμανε η Θ. Δριμάλα.

Εξάλλου, και η ίδια η Υπουργική Απόφαση είναι ξεκάθαρη. Υποστηρίζει ότι ένας ακόμη λόγος που επιβάλλεται η γενίκευση του θεσμού της Ευέλικτης Ζώνης, είναι ότι δε θα χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση. Αρα αυτά τα προγράμματα θα τα χρηματοδοτούν οι πολυεθνικές. Τα παραδείγματα διείσδυσης των πολυεθνικών στα δημόσια σχολεία είναι πολλά: η «Κόκα Κόλα», τα «Μακντόναλντς», η ΦΑΓΕ κ.ά., έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα σωστής(!) διατροφής σε σχολεία. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες διδάσκουν τους μαθητές τις «αρετές» και την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης!

«Οταν άκουσα ότι η Μακντόναλντς θα αναλάβει να χρηματοδοτεί προγράμματα και να ενημερώνει τους μαθητές για τη Μεσογειακή Διατροφή, νόμισα πως ήταν ανέκδοτο», είπε Φωτιάδης Γιάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από το 6ο Δημοτικό Βύρωνα. «Επειτα άκουσα ότι η ΦΑΓΕ θα "ντύσει" ολόκληρο σχολείο με το έμβλημά της. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη μόρφωση για να καταλάβει κανείς ότι καμιά πολυεθνική δε θα σώσει το παιδί μου. Η πολυεθνική θα του πιει το αίμα, θα το κάνει εργάτη. Αυτό το ξέρουν όλοι».

Σχολεία πολλών ταχυτήτων

Δεν είναι δύσκολο να «μαντέψει» κανείς ότι με την εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» θα προκύψει μια πρωτοφανής κατηγοριοποίηση των σχολείων. Θα έχουμε σχολεία πολλών ταχυτήτων, τα οποία θα χρηματοδοτούνται ανάλογα και θα ανοιγοκλείνουν σα μαγαζιά. Η μόρφωση θα γίνει ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Σημειωτέον ότι από το '85 που εφαρμόστηκαν αυτά τα προγράμματα στην Αγγλία, ο σύγχρονος αναλφαβητισμός έσπασε ρεκόρ στα σχολεία της εργατικής τάξης. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται με κριτήριο αν εφαρμόζει ή όχι αυτά τα προγράμματα και όχι αν κάνει καλά τη δουλιά του!

Απώτερος στόχος της «ευέλικτης ζώνης» είναι ο ίδιος ο αυριανός άνθρωπος. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στη φιλοσοφία του λεγόμενου «Ευρωπαίου πολίτη», ο οποίος με βάση τα ντοκουμέντα της ΕΕ πρέπει να γνωρίζει μόνο γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, Η/Υ και ξένες γλώσσες, για να είναι αρεστός στο κεφάλαιο. Για να είναι ευέλικτος πολίτης της αγοράς. «Η λέξη "μόρφωση" δεν υπάρχει στα λεξικά τους. Μόνο κατάρτιση και επανακατάρτιση, ανάλογα με τις ανάγκες των πολυεθνικών», υπογραμμίστηκε εισηγητικά.

Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων (ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, Μακρυγιάννη, Συνταξιούχοι κ.ά.) στις τοποθετήσεις τους τόνισαν την αναγκαιότητα να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί και γονείς για την «ευέλικτη ζώνη» και να δράσουν από κοινού για να μην εφαρμοστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ