Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Με δρακόντεια μέτρα και δολοφονίες προς τις εκλογές

Ενοπλοι σε δρόμο στο Ραμάντι μοιράζουν ψηφοδέλτια

Associated Press

Ενοπλοι σε δρόμο στο Ραμάντι μοιράζουν ψηφοδέλτια
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ολοκληρώθηκε, χτες, με μία δολοφονία σουνίτη υποψηφίου η προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης. Οι περισσότεροι πολιτικοί συνδυασμοί και τα κόμματα απέφυγαν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και αρκέστηκαν σε διαβουλεύσεις με επικεφαλής φυλών.

Ο Μέζχερ Νάγκι αλ Ντουλάιμι, επικεφαλής του μικρού σουνιτικού κόμματος «Ελεύθερο Προοδευτικό Ιρακινό Κόμμα», έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων στο Ραμάντι, την ώρα που ένοπλοι μασκοφόροι υποστηρικτές άλλων σουνιτικών κομμάτων, μοίραζαν προεκλογικό υλικό στους δρόμους της πόλης. Επίσης, 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας, από έκρηξη βόμβας, βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα είναι δρακόντεια, με τους άνδρες του ιρακινού στρατού να χρησιμοποιούν ακόμη και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ερευνώντας για βόμβες. Φορτηγά του αμερικανικού και του ιρακινού στρατού μοίραζαν τα τελευταία ψηφοδέλτια στα 6.200 εκλογικά τμήματα.

Εκτός Ιράκ, χτες, σε 14 χώρες, χιλιάδες Ιρακινοί σχημάτιζαν ουρές στα εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί για να ψηφίσουν.

Παράλληλα, μετά από τα διάφορα όργανα θρησκευτικής εκπροσώπησης των σουνιτών, χτες, με ξεχωριστή διακήρυξη 1.000 σουνίτες ουλεμάδες καλούν τους σουνίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η νέα έκκληση συνάδει με τη γενικότερη θέση που έχουν υιοθετήσει και οι περισσότερες σουνιτικές ανταρτικές οργανώσεις που εκτιμούν ότι θα πρέπει οι σουνίτες να εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, έστω και αν αυτό προκύψει υπό κατοχή, προκειμένου να γίνει προσπάθεια διαφύλαξης της ενότητας της χώρας. Εντούτοις, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, κυρίως Ιρακινοί, εκτιμούν ότι η χώρα βαδίζει προς «βοσνιοποίηση» ή στην καλύτερη περίπτωση προς «σύσταση μιας χαλαρής συνομοσπονδίας».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπερπρέσβης Ζαλμάι Κχαλιζάντ, για άλλη μια φορά, εξήρε τη στάση των σουνιτών και την επικείμενη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, αν και παραδέχτηκε ότι «για να επικρατήσει σταθερότητα στο Ιράκ και να διασφαλιστεί η ενότητά του χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος». Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος πήρε αποστάσεις από την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Μπους, ο οποίος μίλησε για περίπου 30.000 Ιρακινούς νεκρούς κατά τη διάρκεια της κατοχής, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί αυτή να είναι η εκτίμηση της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά δεν είναι της αμερικανικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ