Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τέρμα στην καταβολή των ψιχίων στους καταναγκαστικούς εργάτες του Γ΄ Ράιχ

Οπως πληροφορούν γερμανικές εφημερίδες, αυτές τις μέρες λήγει η τελευταία προθεσμία καταβολής των ψιχίων στους ξένους καταναγκαστικούς εργάτες του Γ΄ Ράιχ. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε στα περίπου δώδεκα εκατομμύρια θύματα - γυναίκες, άνδρες και παιδιά - ανήλθε σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και συγκεντρώθηκε από το ίδρυμα «Ανάμνηση, Ευθύνη και Μέλλον» από φορολογία και από ορισμένες βιομηχανίες, που απασχόλησαν υπό απάνθρωπες συνθήκες τους ξένους σκλάβους της δουλιάς.

Ο οικονομολόγος Τόμας Κουσίνσκι σε σχετική εργασία του έχει υπολογίσει ότι οι πολεμικές και άλλες βιομηχανίες της φασιστικής Γερμανίας είχαν αποκομίσει από την εκμετάλλευση των ξένων εργατών 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το εν λόγω ίδρυμα είχε αρχίσει τη λειτουργία του με νόμο της 2ης του Αυγούστου 2000, που ανέφερε ρητά ότι η καταβολή του ποσού δεν αποτελεί «παροχή αποκατάστασης ή αποζημίωσης υπό την έννοια μιας αξίωσης» και με δήλωση του δικαιούχου ότι παραιτείται από κάθε άλλη απαίτηση.

Ας σημειωθεί ότι για την απόσπαση και της μερικής προθυμίας των απογόνων των βιομηχάνων της χιτλερικής δωδεκαετίας απαιτήθηκαν μακρές διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε συμφωνία κυρίως από το φόβο έγερσης ομαδικών αξιώσεων από θύματα και απογόνους τους στις ΗΠΑ.

Η «Γιούνγκε Βελτ» (12/12) στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει: Αντιπρόσωποι του ιδρύματος, όπως ο Μπρόιτιγκαμ, καυχώνται σήμερα ότι είναι μεγάλοι ευεργέτες των άλλοτε καταναγκαστικών εργατών. «Γι' αυτούς είναι κερδισμένο λαχείο του λότο ότι τους βοηθάμε στη στενόχωρη θέση τους», είπε ο Μπρόιτιγκαμ. Και το ημιεπίσημο μαγκαζίνο «Παρλαμέντ» χαρακτηρίζει την καταβολή των ψιχίων «σεβαστή και ιστορικά μοναδική», γράφει η «Γιούνγκε Βελτ».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ