Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οι σημειώσεις ενός κυνικού

1. Μόλις γνωρίζεις τον κόσμο, τον χάνεις. Η κυρίαρχη ιδεολογία αποκτηνώνει το καθετί και γεννά ένα τρομερό ερώτημα για όποιον μας πλησιάζει: Είναι όντως άνθρωπος ή μεταλλαγμένο ον με ανθρώπινη μορφή;

2. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη κυβέρνηση της οποίας τα μέλη δεν έχουν αυτιά. Αυτή η κουφότητα τους γεμίζει ψευδαισθήσεις, ώστε να πουλάνε λεονταρισμούς.

3. Δήλωση Μεϊμαράκη παρουσία του «αφρώδους» υπουργού Παναγιωτόπουλου: «Ευτυχώς υπάρχει ο νόμος, γιατί εγώ δεν εμπιστεύομαι ούτε τον εαυτό μου». Ας λάβει ο εν λόγω το βραβείο της αποθέωσης του μικροαστισμού. Το κέρδισε επάξια.

4. Μόνο η υγιής περιφρόνηση με το προνόμιο της σταθερότητας μπορεί να παρακολουθεί, χωρίς να παθαίνει τίποτα, τις τρεις γνωστές πολιτικές οικογένειες στην ελεύθερη πτώση τους.

5. Η Ισραηλινή Πρεσβεία, αντί να θίγεται από την παμπάλαια ρήση (η οποία υπάρχει πριν ακόμη δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ) «Πάμε κατά Ισραήλ, δηλαδή πάμε κατά διαβόλου», καλά θα έκανε να αξιοποιήσει την κατάσταση της σιωπής, που τη συμφέρει, διότι, ως γνωστόν, είναι χρυσός.

6. Για την Αμερική ο Τζον Λένον είναι πια ένας καθωσπρέπει νεκρός - κρίνοντας πάντα από τις πωλήσεις των δίσκων του. To FBI τον κυνήγησε με τη μέθοδο του διασυρμού της προσωπικής του ζωής. Οσο για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν πάντα πίσω του, κυρίως από τη μέρα που διαδήλωσε ενεργά εναντίον της δολοφονίας 14 Βορειοϊρλανδών διαδηλωτών από τον βρετανικό στρατό κατά διάρκεια της Ματωμένης Κυριακής τον Ιανουάριο του 1972.

7. Στην παράταση, εκεί που τελειώνει για πάντα κάθε παιχνίδι, εμφανίστηκε ξαφνικά ο Αρθούρος Ρεμπό: «Για πούλημα η αναρχία για τις μάζες. η αδάμαστη ικανοποίηση για τους ερασιτέχνες της ανώτατης τάξης. ο βάναυσος θάνατος για τους πιστούς και τους εραστές! Για πούλημα οι κατοικίες και οι αποδημίες, αθλήματα, μαγικά θεάματα και τέλειες ανέσεις και ο θόρυβος, η κίνηση και το μέλλον που κάνουν! Για πούλημα οι υπολογιστικές εφαρμογές και τα ανήκουστα πηδήματα αρμονίας. Τα ευρήματα και οι προθεσμίες που δεν τις υποψιάζεται κανείς, άμεση κτήση. (...) Για πούλημα τα Σώματα, οι φωνές, ο αχανής αναμφισβήτητος μεγάλος πλούτος, ό,τι δεν θα πουληθεί ποτέ. Οι πωλητές δεν τέλειωσαν το ξεπούλημα. Οι ταξιδιώτες δε χρωστούν να επιστρέψουν το κέρδος τους από τόσο νωρίς!»

8. Την εποχή που διανύουμε θα τη θυμόμαστε ως εποχή της γελοιότητας.

9. Εχουμε ανάγκη από μια ροκ προφητεία που να μας ξυπνήσει με τον τρόπο που εκείνη ξέρει από το λήθαργο: «Στη μέση του δρόμου μια προφητεία με άρπαξε από το χέρι / πάντα θα είναι Χριστούγεννα / το θείο βρέφος το ξέρει και δε μεγαλώνει / ο κύκλος των κρίνων θα σφίγγει γρήγορα το λαιμό μου / ο γερόλυκος της αλητείας θα ρονρονίζει κάτω από τα φώτα μιας βαριεστημένης γιορτής / όπου το τελευταίο πειραματόζωο με μορφή ανθρώπου / θα χειροκροτεί την πτώση των άστρων / εγώ εντελώς χαμένος θα μουγκρίζω σαν λιοντάρι που χωνεύει σίδερο / αλλά το καλύτερο κομμάτι το τρώει πάντοτε η τρέλα / βγαίνω σκυφτός και την ταΐζω / μετά μπαίνω στο σπίτι που είναι μια ανεξιχνίαστη αλφάβητος».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ