Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΖΩ
Προσοχή στις παράνομες πρακτικές των κέντρων αδυνατίσματος

Την προσοχή των καταναλωτών στις παραπλανητικές, συχνά, διαφημίσεις κέντρων αδυνατίσματος, που πληθαίνουν ενόψει των γιορτών, εφιστά η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ). Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει ότι η πλέον συνήθης τακτική είναι η οικονομική εκμετάλλευση των καταναλωτών χρηστών των υπηρεσιών που παρέχουν αυτές οι επιχειρήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καταναλωτής δε λαμβάνει αντίγραφο της σύμβασης που υπογράφει ούτε κανενός άλλου εγγράφου, δεν επιστρέφεται το τίμημα και δεν ακυρώνονται προγράμματα, με τη δικαιολογία ότι «έχετε υπογράψει, ακύρωση και επιστροφή χρημάτων δε γίνεται»...

Η πολιτική των περισσότερων κέντρων, τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι να επανακοστολογούν τις επισκέψεις (γιατί δήθεν τα προγράμματα έχουν δοθεί με μεγάλη έκπτωση), να χρεώνουν τις επισκέψεις με διάφορα έξοδα (λειτουργικά, προμήθεια τράπεζας κλπ.), να μην ακυρώνουν σύντομα τα προγράμματα (με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να συνεχίζει να πληρώνει στην τράπεζα και να επιβαρύνεται με σημαντικά υψηλούς τόκους) κλπ. Συχνό είναι και το φαινόμενο των παραπλανητικών διαφημίσεων των κέντρων ή να μη ζητείται γνωμάτευση γιατρού, όπως προβλέπεται από σχετική υπουργική απόφαση.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ συνιστά στους καταναλωτές να μην: α) ξεκινούν κανένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, εάν δεν εγγυάται έγγραφα γιατρός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους, β) προπληρώνουν ολόκληρο το πρόγραμμα, γ) δίνουν προκαταβολή, δ) υπογράφουν τίποτα, εάν δε διαβάσουν προσεκτικά τα σχετικά έγγραφα, ε) θεωρούν δεδομένη καμία παροχή ή προφορική δέσμευση, εάν δε συνοδεύεται από έγγραφο δέσμευση. Να ζητούν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των επισκέψεων, το κόστος, τη διάρκεια του προγράμματος και έγγραφη διαβεβαίωση για το κόστος και τον τρόπο πληρωμής του προγράμματος, καθώς και αντίγραφο κάθε εγγράφου που υπογράφουν. Εάν διαφωνήσουν σε κάτι μετά την υπογραφή της σύμβασης, να το γνωστοποιούν εγγράφως στην επιχείρηση και να ζητούν έγγραφη απάντηση και αν αλλάξουν γνώμη και δεν επιθυμούν τελικά να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν το πρόγραμμα που έχουν υπογράψει να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για ακύρωση του προγράμματος, πάντα με έγγραφη αίτηση και επιστροφή των χρημάτων για επισκέψεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ