Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Τα νοικοκυριά ο μεγάλος αιμοδότης

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζει κλίμα και για νέα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Εξετάζει «κατά περίπτωση» και συμμετοχή στην Εμπορική Τράπεζα

Νέα εκρηκτική άνοδο της μάζας του δανεισμού των νοικοκυριών και για το επόμενο έτος 2006 αναμένουν οι τραπεζίτες, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν δεόντως την εφαρμοζόμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για να «αβγατίσουν» ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ενωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου, τα στεγαστικά δάνεια θα αυξηθούν με ρυθμούς 20%-25%, τα καταναλωτικά δάνεια με 15%-20% και χρηματοδοτήσεις σε «μικρές και μεσαίες» επιχειρήσεις με 10%-12%.

Η λεγόμενη «λιανική τραπεζική», με άλλα λόγια το ξεζούμισμα των λαϊκών νοικοκυριών, είναι ο μεγάλος αιμοδότης της κερδοφορίας των τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα στο 9μηνο του 2005 αύξησε τα κέρδη περίπου 90%. Το 40% από την αύξηση οφείλεται στο «σκληρό πυρήνα» της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους, κυρίως από τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά. Με άλλα λόγια ακόμη και στην περίπτωση που δεν είχαν άλλες δραστηριότητες θα είχαν αυξήσει τα κέρδη τους κατά 40%.

Το 25% από την κερδοφορία προήλθε από τον «έλεγχο του κόστους» στο οποίο βέβαια συνεισέφεραν τα λεγόμενα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» εργαζομένων, που θα συνεχιστούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα. Ο επικεφαλής της τράπεζας δήλωσε πως το θέμα μελετάται και πως η διοίκηση «όταν έχει κάτι να πει θα το ανακοινώσει». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής της τράπεζάς του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας, είπε «θα εξεταστεί κατά περίπτωση» αλλά το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην επέκταση σε αγορές του εξωτερικού. Η διοίκηση της τράπεζας έβαλε πλάτη και στο ξεχείλωμα του ωραρίου, όπως αξίωνε τις προάλλες ο επικεφαλής της «Αλφα Μπανκ» Γ. Κωστόπουλος. Από την πλευρά του ο Τ. Αράπογγλου ισχυρίστηκε πως η επέκταση του ωραρίου δεν πρόκειται να ενισχύσει τα τραπεζικά κέρδη αλλά θα... διευκολύνει τις συναλλαγές με την πελατεία τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το μέσο στεγαστικό δάνειο, στην Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται σε 56.000 ευρώ. Το 44% των δανείων αφορά αγορά έτοιμης κατοικίας, το 20% ανέγερση - αποπεράτωση και το 36% βελτιώσεις - επισκευές, γεγονός το οποίο κατεβάζει το μέσο ύψος των δανείων. Επίσης το 65% αφορά αγορά πρώτης κατοικίας, το 24% δευτερεύουσας κατοικίας και το 7% επαγγελματική στέγη. Ο νομός Αττικής συγκεντρώνει το 47% των νέων στεγαστικών δανείων και η Κεντρική Μακεδονία το 18%.

Φορομπονομάς σε τραπεζίτες

Κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου, στην «ατζέντα» της συζήτησης μπήκε και η φορολογία πάνω στους τόκους των κρατικών ομολόγων, τους οποίους λυμαίνεται το τραπεζικό κεφάλαιο και άλλοι μεγαλορεντιέρηδες. Ο υπουργός απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας πως «δινόταν κάθε χρόνο μια αναβολή στην εφαρμογή κάποιων διατάξεων για τον τόκο των ομολόγων ειδικά για τις τράπεζες. Μας το έχει θέσει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών εδώ και καιρό και αυτό ήταν το θέμα που συζητήσαμε». Είναι απόλυτα φανερό πως η καραμπινάτη φοροαπαλλαγή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και επί των κυβερνήσεων της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ