Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Ολοκληρώθηκε το αντεργατικό έγκλημα

Καταπέλτης οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή

Η ένταση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και στις πρώην ΔΕΚΟ (φωτ. από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα)
Η ένταση της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και στις πρώην ΔΕΚΟ (φωτ. από την προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα)
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και επί των άρθρων η ψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για τις πρώην ΔΕΚΟ, προκειμένου αυτές να ξεπουληθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα στους ιδιώτες, απαλλαγμένες μάλιστα από τα «βάρη» των κατακτήσεων των εργαζομένων σε αυτές.

Κατά την τριήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις τόσο της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα, όσο και των βουλευτών του αποκάλυψε την ουσία της αντιδραστικής πολιτικής της ΝΔ, καθώς και την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ που δήθεν αντιδρά στο νομοσχέδιο. Αλλωστε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν σαφής, αφού παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, στην ουσία δήλωσε σύμφωνος με την «ελαστικοποίηση» των μορφών εργασίας και την αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Με τη βούλα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Στην ομιλία της, η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει μια μεγάλη πορεία που τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης των αγορών. Κάτι τέτοιο άλλωστε, είπε, περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και μάλιστα είναι κοινό πρόγραμμα με αυτό του ΠΑΣΟΚ. Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα, είπε η Ε. Παντελάκη, είναι ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του για αυτές τις πολιτικές και όχι μόνο να αγανακτεί, αλλά να αντιδρά και να δρομολογήσει συνθήκες ώστε να μπορεί να ζήσει καλύτερα. Μάλιστα, τόνισε, πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προοπτικές ώστε στα επόμενα χρόνια να ανατραπεί αυτή η πολιτική γιατί δεν μπορούν να συνδυαστούν οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας με αυτήν την πολιτική.

Ο Αντ. Σκυλλάκος στην παρέμβασή του υπενθύμισε ότι πηγή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ με την οποία συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Αναφερόμενος στην προπαγάνδα για τις ζημιές που έχουν οι ΔΕΚΟ και για τους «υψηλούς μισθούς» των εργαζομένων τόνισε ότι οι κατήγοροι δε λένε πως πολλές από τις λεγόμενες ζημιές προέκυψαν γιατί οι ΔΕΚΟ ήταν υποχρεωμένες να προσφέρουν και κάποιο κοινωνικό έργο, και λόγω ψήφων και κάτω από την πίεση του κινήματος. Εάν, είπε, δεν υπηρετούσαν και κάποιο κοινωνικό έργο κάτω από την πίεση της ταξικής πάλης, δε θα είχαμε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε τηλέφωνο σε όλα τα χωριά. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, κρύβουν το γεγονός ότι ζημιές προέκυψαν από τα κέρδη που είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι επιχειρηματίες και οι διάφοροι προμηθευτές που ξεζούμιζαν τις ΔΕΚΟ.

Από την πλευρά του ο Ν. Γκατζής υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι όψιμος πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Από το 1990, είπε, ενημερώσαμε τι θα επακολουθήσει με την ένταξή μας στην αντιλαϊκή, ταξική πολιτική της ΕΕ και πήγαμε κόντρα στο ρεύμα, όταν τα άλλα κόμματα, το καθένα με το δικό του σλόγκαν, έστρωναν το δρόμο στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. «Η καπιταλιστική ενοποίηση της Ευρώπης δε μας ζάλισε, ούτε μας τρόμαξε, ξέραμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και πήγαμε συνειδητά κόντρα στο ρεύμα που διαμόρφωσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ στα πρότυπα της κατάπτυστης συμφωνίας στον ΟΤΕ που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού. Και η σημερινή κυβέρνηση, είπε, συνεχίζει με ζήλο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε θέσει ως στόχο τις 3.000 ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ. Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι στην πορεία ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ είχαμε αύξηση τιμολογίων, στασιμότητα των μισθών των εργαζομένων και μείωση του αριθμού τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είπε, είναι μεταξύ άλλων η συντήρηση σοβαρών τομέων δράσης των ΔΕΚΟ να δίνεται σε εργολάβους και να γίνονται συμπράξεις με τους μεγαλοκεφαλαιούχους.

«Αντιπαραθέσεις» και αποχωρήσεις για τα μάτια του κόσμου...

Η συζήτηση των άρθρων ολοκληρώθηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, αφού το ΠΑΣΟΚ που είχε προαναγγείλει ότι θα τη ζητήσει αποχώρησε από τη συζήτηση επί των άρθρων, όταν προφανώς οι υπεύθυνοι της κοινοβουλευτικής του ομάδας διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ δύσκολο να... μαζέψουν όλους τους βουλευτές τους για ψηφοφορία χτες το απόγευμα.

Η αποχώρηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε νέο γύρο ανούσιας αντιπαράθεσης. Σχολιάζοντας την αποχώρηση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είπε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου παρουσίαζε το νέο πρόγραμμα σταθερότητας: «Μπορείτε να αποχωρείτε όποτε θέλετε, ούτως ή άλλως ή είστε εδώ ή όχι το ίδιο είναι». Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε προσβλητική από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διά στόματος Γ. Φλωρίδη επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας: «Ηρθε ο υπουργός να μας πει τις γνωστές μπαρούφες και να μας πει ότι έχει το ΠΑΣΟΚ γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια. Ποιος, ο Αλογοσκούφης. Σιγά την προσωπικότητα...». Με τέτοιου είδους επιχειρήματα και εκφράσεις αντιπαρατίθενται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, αφού επί της ουσίας της πολιτικής που ακολουθείται δε χωράνε βαριές εκφράσεις, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης σύμπνοια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ