Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βαθαίνει η κρίση στη «Φατάχ»

ΡΑΜΑΛΑ.-

Τη χειρότερη κρίση στη σαραντάχρονη ιστορία της φαίνεται ότι διέρχεται η πολιτική παράταξη που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ, η «Φατάχ», που επί χρόνια ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παλαιστινιακής πολιτικής σκηνής. Μετά από τις πολυήμερες εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που εκδηλώθηκαν ακόμη και με τη μορφή ένοπλων συγκρούσεων, και την ακύρωση από τον νυν επικεφαλής της, Μαχμούντ Αμπάς, της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης υποψηφίων για τις βουλευτικές του Γενάρη, την Τετάρτη το βράδυ, στελέχη της οργάνωσης, που πρόσκεινται σε αυτό που είθισται να ονομάζεται «νεότερη γενιά», προχώρησαν στην κατάθεση ξεχωριστού ψηφοδελτίου.

Η κίνηση επισημοποιήθηκε από τη σύζυγο του ηγέτη της «Φατάχ», στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, που βρίσκεται στις ισραηλινές φυλακές καταδικασμένος σε 5 φορές ισόβια. Στο ψηφοδέλτιο, που φέρει το όνομα «αλ Μουστάκμπαλ» (Το Μέλλον), συμμετέχουν, εκτός από τον Μπαργκούτι που τίθεται επικεφαλής, οι πρώην υπεύθυνοι ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, αντιστοίχως, Μουχάμαντ Ντάχλαν και Τζιμπρίλ Ραγιούμπ. Και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι είχαν επιλεγεί για τις θέσεις αυτές από τον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος και τους απομάκρυνε αργότερα, ενώ έχουν δεχτεί αρκετές επικρίσεις, καθώς το Ισραήλ τους έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «καλούς συνομιλητές».

Οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο αυτό διευκρίνιζαν ότι δεν αποχωρούν από την οργάνωση. Ξεχωριστό ψηφοδέλτιο κατέθεσε και η «επίσημη» Φατάχ, με επικεφαλής, και πάλι, τον Μαρουάν Μπαργκούτι. Η διαμάχη ανάμεσα στη «νέα γενιά» και στην «παλιά φρουρά» βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που χάθηκε ο Γιάσερ Αραφάτ, χωρίς διακοπή. Οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους ότι έχουν «φθαρεί» πολιτικά από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας και ότι η επιμονή τους να μην αφήνουν αρκετό «χώρο» για την ανάδειξη νέων στελεχών, ενισχύει εσωτερικά τη θέση της «Χαμάς» και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής τις επιδιώξεις του Ισραήλ.

Οπως διέρρεαν, πάντως, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον φυλακισμένο Μπαργκούτι, οι οποίες θα συνεχιστούν, σε μια προσπάθεια η οργάνωση να μην κατέλθει διαιρεμένη στις εκλογές. Οι διαβουλεύσεις αυτές, όμως, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Γενάρη, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ