Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κορυφώνεται η εκλογική μάχη

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ

Associated Press

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ
ΛΑ ΠΑΣ.--

Μόλις 48 ώρες από τις εκλογές και ο υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) Εβο Μοράλες, παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί αλλά με μικρή διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του για την προεδρία και πρώην Πρόεδρο Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα, υποψήφιο της πλατφόρμας Ποδέμος και εκλεκτό της οικονομικής ελίτ, που έχει έδρα τη Σάντα Κρους.

Οπερ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σε μία αναμέτρηση που προκαλεί το ειδικό ενδιαφέρον αλλά και τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον. Πάντως, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος και πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Εδουάρδο Ροντρίγκες, διαβεβαίωσε για την αδιαβλητότητα της επικείμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Μάλιστα από χτες βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας, η Αντζελα Κέιν, αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικά θέματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ που σημειώνει επίσης ότι «ο Κόφι Ανάν παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στη Βολιβία από τον περασμένο Ιούνη», όταν και ανατράπηκε και ο Κάρλος Μέσα. Ο Κ. Μέσα ανέλαβε την προεδρία μετά την εκδίωξη του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, τον Οκτώβρη του 2003, κατά τον «πόλεμο του φυσικού αερίου».

Στο μεταξύ με συνέντευξή του στο πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Εβο Μοράλες, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, τόνισε ότι όντως ο Μοράλες είναι το φαβορί των εκλογών της Κυριακής, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν, αλλά μπορεί να μην κατορθώσει να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή και να μην αποσπάσει και την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή του, καθώς σύμφωνα το Σύνταγμα τα 157 μέλη του Κογκρέσου θα εκλέξουν τον Πρόεδρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ισως χρειαστούν κάποιους είδους συγκλίσεις, τόνισε ο Λινέρα, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική κυβερνητικής σύγκλισης ή συμφωνίας με κόμματα μόνο και μόνο για να αποσπάσει την προεδρία ή να συγκυβερνήσει μαζί τους βάσει της ίδιας πολιτικής που ήδη ακολουθείται ή που θέτει περιορισμούς στη συμμετοχή του λαού στην άσκηση εξουσίας. Και ο Γκαρσία Λινέρα κατέληξε ότι το MAS δεν αποκλείει συγκλίσεις αλλά πάντα στη βάση της πολιτικής που έχει υπαγορευτεί από τις λαϊκές μάζες κατά τις τελευταίες εξεγέρσεις και αυτή είναι η εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου διακυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ