Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θρησκευόμενοι και μη να διεκδικήσουν μαζί χωρισμό κράτους - εκκλησίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος σχετικά με το κείμενο που θα μοιράσει η Ιερά Σύνοδος την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς

«Δεν επιδιώκουν άλλα από αυτά που λένε, όσοι ζητούν τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Αλλα επιδιώκει ο αρχιεπίσκοπος και όσοι ιεράρχες δέχονται τις απόψεις του».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου, όπως αυτές περιέχονται σε κείμενο που πρόκειται να μοιραστεί στους ναούς την ερχόμενη Κυριακή. Και συνεχίζει:

«Ο αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιεί το θρησκευτικό συναίσθημα για να διχάσει το λαό σε πιστούς και σε άπιστους! Προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους δε θίγει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός, αλλά αφορά ένα μέτρο που έχει υλοποιηθεί σε άλλες χώρες εδώ και 200 χρόνια. Η σύμπλεξη κράτους - ηγεσίας της εκκλησίας είχε πάντα και έχει περιεχόμενο αντιλαϊκό. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά. Η σύμπλεξή τους σημαίνει "κράτα με να σε κρατώ".

Τον λαό πρέπει να ενώνουν τα προβλήματα της φτώχειας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ανεργίας. Ολα όσα προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Θρησκευόμενοι και μη πρέπει να διεκδικήσουν το χωρισμό κράτους - εκκλησίας, για να πνεύσει κάποιο αεράκι στην κοινωνική ζωή».

Τι λέει το κείμενο

Στο κείμενο, με τίτλο «ενημέρωση για τις αληθινές επιδιώξεις της προτάσεως για χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους», η Ιερά Σύνοδος, ανάμεσα στα άλλα σημειώνει, ότι το σύνθημα διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας είναι μια εσκεμμένη διαστρέβλωση της αλήθειας γιατί κατά τη Σύνοδο, όταν το ακούει κάποιος, νομίζει ότι στη χώρα μας οι δύο θεσμοί είναι ενωμένοι ή ότι οι ρόλοι τους δεν είναι διακριτοί... Θεωρεί επίσης, ότι αυτό το σύνθημα, όπως λέει, σε άλλους στόχους αποβλέπει. Κι αφού παραθέτει μέρος των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, με το δικό της φυσικά σκεπτικό, μιλά για πίεση της Βουλής να τα εγκρίνει ερήμην, όπως λέει, του ελληνικού λαού. Επιμένει στην άποψή της, περί περιθωριοποίησης της εκκλησίας αλλά και της ίδιας της θρησκείας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, της Ορθοδοξίας. Και καταλήγει το κείμενο της Ιεράς Συνόδου, ότι για αυτά τα θέματα μόνο ο λαός μπορεί να αποφανθεί «που φέρει την ευθύνη της προστασίας της πολιτιστικής του ταυτότητας και των θρησκευτικών παραδόσεών του».

  • Χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ανακοίνωσε την παραχώρηση χώρου της εκκλησίας στο Σχιστό, για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ