Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αλισβερίσια σε αντιλαϊκό φόντο
  • Ατέλειωτα παζάρια για το ποιας χώρας η ολιγαρχία θα βγει ωφελημένη
  • Δεδομένες και μεγάλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα

Η «οικογένεια» βγαίνει φωτογραφία.Οι«ενδοοικογενεια-κές», πάντως, αντιθέσεις δε λένε να υποχωρήσουν

Associated Press

Η «οικογένεια» βγαίνει φωτογραφία.Οι«ενδοοικογενεια-κές», πάντως, αντιθέσεις δε λένε να υποχωρήσουν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε χτες σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, με τα παζάρια, για το ποιος θα πάρει πόσα, να κορυφώνονται και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη της Ενωσης να αποκαλύπτονται μεγαλειωδώς. Η νέα - ουσιαστικά ίδια με την προηγούμενη - πρόταση της Βρετανικής Προεδρίας «πέτυχε» να διχάσει τους «25», δυσαρεστώντας τον καθένα με διαφορετικό τρόπο και μοιράζοντας δωράκια για να χρυσώσει το χάπι.

Πρώτος στόχος της Βρετανικής Προεδρίας εξακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, να είναι η υιοθέτηση μιας άκρως αντιλαϊκής απόφασης για τα δημοσιονομικά, όπου βασικοί της άξονες θα είναι η διάλυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η διασφάλιση των κονδυλίων για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της ΕΕ, για την παγκοσμιοποίηση και τη στρατηγική της Λισαβόνας. Η ελληνική κυβέρνηση αναλίσκεται στη διαμόρφωση κλίματος, ώστε να καταφέρει να κρύψει από το λαό τις βαθιά αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μιλήσει για θρίαμβο...

Τι προβλέπει το πακέτο

Σύμφωνα και με την αναθεωρημένη πρόταση, η οποία δεν αποκλείεται και να αλλάξει, το ύψος των εισφορών, για τους «αιμοδότες» της ΕΕ, βρίσκεται στο 1,03% του Κοινοτικού ΑΕΠ, δηλαδή στα 849,3 δισ. ευρώ. Θέση που αποκλίνει του ανεπιτυχούς λουξεμβουργιανού συμβιβασμού κατά 0,3 προς τα κάτω και κατά 17% της πρότασης της Κομισιόν.

Τα χειροφιλήματα κυριαρχούν, αλλά πόσοι πιστεύουν πως αντιστοιχούν και στις ενδόμυχες σκέψεις;

Associated Press

Τα χειροφιλήματα κυριαρχούν, αλλά πόσοι πιστεύουν πως αντιστοιχούν και στις ενδόμυχες σκέψεις;
Συγκεκριμένα, η προεδρία δίνει για τις περιφερειακές ενισχύσεις 296 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 152 δισ. αφορούν τα 10 νέα κράτη - μέλη. Στα νέα κράτη - μέλη, όπως επίσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, «προσφέρονται» διευκολύνσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων, από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, επεκτείνοντας κατά ένα χρόνο την περίοδο απορρόφησης. Ακόμα για τις εν λόγω χώρες προτείνεται μείωση στο 15% όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής τους στη συγχρηματοδότηση των έργων με την Κοινότητα.

Ακρωτηριάζονται οι αγροτικές επιδοτήσεις

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό για τη γεωργία φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν Βουλγαρία και Ρουμανία. Επιδοτήσεις που δεν περιλαμβάνονταν καν στη συμφωνία ένταξης και, όπως έχει αποδείξει η πείρα, δε δίνονται για να ενισχύσουν τη γεωργία των δύο χωρών, αλλά για να την εξαφανίσουν... Το μερίδιο των περικοπών που αναλογεί στους Ελληνες αγρότες ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ βάσει των πρώτων υπολογισμών.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να υφίσταται η βρετανική επιταγή, η οποία «μειώνεται», αυξανόμενη κατά 8 δισ. λιγότερα από το «προβλεπόμενο», με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει λαμβάνειν 46 δισ. ευρώ στο διάστημα 2007-2013. Ανέπαφα, παραμένουν τα κονδύλια για την παγκοσμιοποίηση, τη στρατηγική της Λισαβόνας και τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» των «25». Στον προϋπολογισμό υπάρχει ρήτρα ενδιάμεσης επανεξέτασης εφ' όλης της ύλης το 2008, συμπεριλαμβανομένης και της ΚΑΠ.

Λίγο πριν τη Σύνοδο είπαν...

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφανγκ Σιούσελ, που η χώρα του διαδέχεται τους Βρετανούς στην προεδρία, προμηνύοντας συναίνεση δήλωσε: «Εχω την εντύπωση ότι προχωράμε, προοδευτικά, ίσως αργά, αλλά προχωράμε προς την καλή κατεύθυνση και είναι κάτι που έχουμε ανάγκη, μιας Ευρώπης ενωμένης, όχι διαιρεμένης, φρονώ δε ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ανάγκη αυτήν».

«Είμαστε λίγο-πολύ κοντά σε μια συμφωνία» υποστήριξε και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Μάτι Βανχάλεν. Υπέρ της πρότασης είναι επίσης Μάλτα και Σλοβακία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Γαλλία, η οποία και «ηγείται» της συμμαχίας των ενστάσεων για τη βρετανική πρόταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος λίγο πριν τη Σύνοδο, Ζακ Σιράκ συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αγγελα Μέρκελ, ενώ ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ μόνιμη μείωση του βρετανικού τσεκ, δηλώνοντας ότι όλοι θέλουν την επίτευξη συμφωνίας. Παρίσι και Βαρσοβία, μέσω των ΥΠΕΞ τους, προχώρησαν σε αποστολή γράμματος στο Λονδίνο, ζητώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεύρυνσης, την οποία και υποστήριξε.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, που υποστήριξε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της προεδρίας, αν δε βελτιωθεί.

Η Προεδρία...

Φτάνοντας στο Συμβούλιο για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «Θα είναι σκληρές και πολύ δύσκολες». Στα πηγαδάκια του Συμβουλίου, βρετανικές πηγές εμφάνιζαν το Λονδίνο ανυποχώρητο, σημειώνοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν συμφωνία ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, πρέπει να αποδεχτούν τις θέσεις τους. Εάν πάλι δε θέλουν συμφωνία σήμερα, οι Βρετανοί δεν έχουν πρόβλημα να περιμένουν, απειλώντας ότι δε θα είναι τόσο ευέλικτοι και ευγενικοί στο μέλλον...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απόλυτα αρνητικός στη βρετανική θέση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ Φοντενέλ, κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης με τους «25», πριν την έναρξη της Συνόδου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση από το Ευρωκοινοβούλιο», σημειώνοντας ότι «ο καλύτερος προϋπολογισμός δεν είναι ο χαμηλότερος, αλλά αυτός που βοηθά περισσότερο στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ». Θύμισε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο...

Η ελληνική κυβέρνηση...

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν θα δώσει τη μάχη της για να μη χάσει ούτε ένα ευρώ - όλα «δώρα» στο ελληνικό κεφάλαιο - και στο όνομα αυτής της επιτυχίας θα συμφωνήσει να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, όπως άλλωστε έκανε πάντα...

Η πρόταση, λοιπόν, ως έχει, μπορεί να μην ικανοποιεί την Ελλάδα, αλλά προκειμένου να μην εξαιρεθούν από το στόχο 1 της Συνοχής σχεδόν όλες οι ελληνικές περιφέρειες, θέλει συμφωνία όχι τώρα, αλλά χτες, για να το χρησιμοποιήσει και ως εσωτερική κατανάλωση...

Για λίγα ευρώ παραπάνω, λοιπόν, στην τσέπη του κεφαλαίου τα δίνει όλα, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα.

Η Σύνοδος προβλέπεται μακρά και οι διαπραγματεύσεις δύσκολες, με την ΕΕ να επαναλαμβάνει συνεχώς την απόλυτη ανάγκη για εύρεση λύσης, προκειμένου να αποδείξει ικανότητα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, μετά τον κόλαφο της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης» και τα κράτη - μέλη να επιζητούν συμφωνία για να «αρπάξουν» όσο το δυνατόν περισσότερα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για τα μονοπώλια πίσω από τα σκληρά παζάρια (2013-02-09 00:00:00.0)
Ενταση με τους Βρετανούς (2005-12-15 00:00:00.0)
«Γιες... Μπλερ» (2005-12-07 00:00:00.0)
Παρουσιάστηκε η ατζέντα της Βρετανικής Προεδρίας (2005-07-01 00:00:00.0)
Τρίζει το «ευρω-οικοδόμημα» (2005-06-19 00:00:00.0)
Ασυμβίβαστοι μόνο απέναντι στους λαούς (2005-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ