Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΕ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Στο προσκήνιο οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στο Χονγκ Χονγκ

Associated Press

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στο Χονγκ Χονγκ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Πολλά εκτυλίσσονται στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σε επίπεδο υπουργών στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο η «επιτυχία» της Συνόδου αναμένεται να κριθεί από το αν και κατά πόσον οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ΕΕ συμφωνήσουν να εκπληρώσουν τις συμφωνίες τους περί «ελεύθερου εμπορίου» και περικόψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και τους δασμούς. Οι πλούσιες χώρες παρέχουν επιδοτήσεις 1 δισ. δολαρίων στους αγρότες τους, και οι αναπτυσσόμενες ζητούν «μεγαλύτερη πρόσβαση» στις αγορές τους. Ωστόσο, η «πρόσβαση», η λέξη - κλειδί στο Χονγκ Κονγκ, που παρουσιάζεται ως η «απάντηση στο πρόβλημα της φτώχειας», απλώς μεταμφιέζει τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνον ανατρέπεται.

Η συζήτηση περιορίζεται στο εάν οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και από ποιους, στο ποια μεγάλη δύναμη, δηλαδή, θα κάνει «παραχωρήσεις» και προς όφελος ποιου. Ασφαλώς, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι θεσμοί του διεθνούς κεφαλαίου υιοθετούν τη ρητορική περί «μείωσης της φτώχειας», αλλά, φυσικά, πρόκειται απλώς για την προώθηση της οικονομίας της «ελεύθερης αγοράς».

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο νέος «γύρος» διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, ουσιαστικά, θα αποβεί σε βάρος των φτωχών, όπως κι αν έχει: Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από οποιαδήποτε συμφωνία».

Χθες διαδηλωτές από τη Νότια Κορέα έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του προξενείου των ΗΠΑ με περιεχόμενο όπως «Κάτω ο ΠΟΕ» και «Οχι στον Μπους», ενώ, για άλλη μια μέρα, χιλιάδες άνθρωποι, ειδικά αγρότες, έκαναν πορεία στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Ταυτόχρονα, με τις παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι λαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Βενεζουέλας, καταγγέλλουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και αποδεικνύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος από την εκμετάλλευση και την επιβολή, αυτός της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την πρόταση για διεύρυνση του G7 (2020-06-03 00:00:00.0)
Ετοιμότητα Κίνας για «να σταματήσει το χάος» (2019-08-08 00:00:00.0)
Το ζήτημα είναι το όφελος των επενδυτών (2014-10-15 00:00:00.0)
Αναμονή για την έναρξη διαπραγματεύσεων (2014-10-04 00:00:00.0)
Συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση» και από Ουάσιγκτον (2014-10-01 00:00:00.0)
Σύνοδος της υποκρισίας και των ανταγωνισμών (2005-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ