Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
«Αθώα» η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις «γκρίζες» κατηγορίες...

Η πολιτεία «θα ενεργήσει το παν δυνατόν» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε χτες ο Κ. Σημίτης στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «σύμπνοια» της ελληνικής κοινωνίας γύρω από αυτό το ζήτημα. Οσο για τον Κ. Στεφανόπουλο, τόνισε ότι πρέπει «να καταδικάσουμε όλοι με τον πιο έντονο τρόπο» αυτή την «πολύ άσχημη ιστορία», όπως τη χαρακτήρισε. Ενημέρωσε, δε, ότι προέβη και ο ίδιος σε επικοινωνία με τον Βρετανό πρέσβη προς τον οποίο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Βρετανού ακολούθου.

Στο μεταξύ υπογράφτηκε χτες η υπουργική απόφαση για την επικήρυξη των τρομοκρατών της «17 Ν» με το ποσό του 1 δισ. δραχμών για όποιον, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, «θα παράσχει επαρκείς πληροφορίες» για τον εντοπισμό τους.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας δημοσίευμα του «Τάιμ» που συνδέει την τρομοκρατική επίθεση με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, μίλησε για «κάποιους, προκατειλημμένους αρνητικά κατά της χώρας μας» και συμπλήρωσε πως «αυτή η συσχέτιση είναι αδικαιολόγητη». Ο Δ. Ρέππας, αφού υπενθύμισε ότι «κατά τη διεξαγωγή Ολυμπιάδων, υπήρξαν τρομοκρατικά χτυπήματα, σε χώρες που υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλίσει υψηλές συνθήκες ασφάλειας», ανέφερε ότι τέτοια δημοσιεύματα έχουν στόχο να συντηρούν «"γκρίζα" κατηγορία» κατά της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποσυνδέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ από τους υπόλοιπους παράγοντες της αμερικανικής ζωής που απευθύνουν αιτιάσεις κατά της Ελλάδας με αφορμή την τρομοκρατία. Ετσι, αφού φάνηκε να αποδέχεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθεί «μετριοπαθέστερη» στάση στο ζήτημα, περιορίστηκε να αναφερθεί στους «άλλους», όπως είπε, που «δεν είναι μέλη της κυβέρνησης» και τους οποίους αποκάλεσε «μονομανείς». Επανέλαβε, δε, πως «αν γνωρίζουν οτιδήποτε... μπορούν να καταθέσουν τα στοιχεία», γιατί σε αντίθετη περίπτωση, με τις κατηγορίες που απευθύνουν «δημιουργούν μία σύγχυση και σκιάζουν τη μεταξύ μας συνεργασία», επομένως, κατέληξε, «καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτού του είδους τη δραστηριότητα».

Ο Δ. Ρέππας κλήθηκε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα από ποιες χώρες ή εταιρίες υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να οριστεί κάποιος ως σύμβουλος ασφάλειας στη χώρα μας και ποιο ποσό είναι αυτό που θα δοθεί. Ο υπουργός δήλωσε ότι το ποσό ανέρχεται περίπου στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για την κάλυψη της αμοιβής ενός συμβούλου, «ο οποίος θα προσληφθεί ως σύμβουλος των ελληνικών αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας κατά τρόπο ο οποίος θα κάνει τις συνθήκες απολύτως ασφαλείς». Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν έχει αρχίσει αυτή η διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εκδηλώνουν ή πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Τέλος, αναφερόμενος στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει απευθυνθεί προς τις ΗΠΑ για να καταθέσει σε ελληνικές αρχές ο πρώην αρχηγός της CIA, ο Δ. Ρέππας απέφυγε να απαντήσει αν η αμερικανική πλευρά έχει δείξει διάθεση συνδρομής: «Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» όπως είπε, για να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε την επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ» και πως «είναι πρόωρο να προβούμε σε οποιαδήποτε αντίδραση τώρα»...

Επικήρυξη 1 δισ.

Χρηματική αμοιβή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δραχμών ορίστηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών Γ. Δρυ, σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες στην Ασφάλεια που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη και σύλληψη των αγνώστων δραστών της πρόσφατης δολοφονίας του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα μας, Στίβεν Σόντερς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ