Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Αποχώρησε από τη διαδικασία ο Γιωτόπουλος

Απορρίφθηκε η ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου

«Αποχωρώ από τη διαδικασία και ανακαλώ την εντολή στους δικηγόρους μου να με εκπροσωπούν σε αυτήν, την κατ' επίφαση δίκη». Με αυτά τα λόγια του Α. Γιωτόπουλου έκλεισε η χτεσινή δέκατη μέρα της συνεδρίασης του πενταμελούς Εφετείου που δικάζει την υπόθεση της «17Ν».

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου που απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για αναρμοδιότητά του. Η ένσταση βασιζόταν στο σκεπτικό ότι τα αδικήματα στην εκδικαζόμενη υπόθεση είναι πολιτικά και ως εκ τούτου πρέπει να δικαστούν από μεικτό ορκωτό δικαστήριο. Ο πρόεδρος του πενταμελούς Εφετείου Δ. Βερτέλης ανακοινώνοντας την απόφαση μετά από συνεδρίαση 2,5 ωρών περίπου, υποστήριξε πως οι πράξεις της «17Ν» δε συνιστούν, κατά την κρίση του δικαστηρίου, πολιτικά εγκλήματα, αλλά εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε πως ο λεγόμενος αντιτρομοκρατικός νόμος (Ν. 2928) δεν προσκρούει σε καμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και στο άρθρο 6 της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στη δήλωσή του, ο Α. Γιωτόπουλος ανέφερε για την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τις πιέσεις για συλλήψεις ότι «ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σαν απλός γιέσμαν έδωσε εντολή παραγωγής "νέων στοιχείων" για τη στήριξη των κατηγοριών και η εισαγγελέας του δικαστηρίου σε ρόλο αχθοφόρου τα έφερε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο πειθήνια αποφάσισε να τα βάλει στη δικογραφία προς μελλοντική αξιοποίηση. Επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό παραγωγής στοιχείων που υπήρξε στον πρώτο βαθμό, κάθε φορά που η κατηγορία καρκινοβατούσε». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιώ με την παρουσία μου την προαποφασισμένη καταδίκη. Δεν παραιτούμαι από κανένα ένδικο μέσο και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι να καταρρεύσει η σκευωρία εναντίον μου».

Με την έναρξη της διαδικασίας πήρε το λόγο ο Χρ. Ξηρός, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σε αυτά τα καθίσματα κάθονται άνθρωποι που, άλλοι με το δρόμο της ένοπλης κριτικής και άλλοι με τη μαζική δράση, όπως εγώ, συγκρούστηκαν έμπρακτα και όχι με ανόητους μικροαστικούς βερμπαλισμούς με το κυρίαρχο σύστημα και τους υπερατλαντικούς προστάτες του», αναφερόμενος έμμεσα στην προχτεσινή αγόρευση του Γ. Ραχιώτη συνηγόρου του Αλ. Γιωτόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο δικηγόρος είχε πει ότι ο εντολέας του είναι από αυτούς που δε συμφωνούν με το εγχείρημα της «17Ν» έτσι όπως εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες.

Χτες, πάντως, ο Γ. Ραχιώτης μοίρασε στους δημοσιογράφους διευκρινιστική του δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο εντολέας του δεν έχει κάνει καμία δήλωση όπως του αποδίδουν. «Παραμένει στις ίδιες ακριβώς θέσεις που έχει εκφράσει από την πρώτη του συνέντευξη στον "Λαμιακό Τύπο" και εξέφρασε επανειλημμένα στον τύπο και στην πρωτοβάθμια δίκη, ότι διαφωνεί με τις ενέργειες της "17Ν" αλλά δεν τις καταδικάζει. Τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Ακόμα, ο Χρ. Ξηρός αναφερόμενος στη φιλολογία για κατακερματισμό και ομαδοποίηση των κατηγορουμένων υποστήριξε πως «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων όλοι γνωρίζουν ότι μόνο δυο κατηγορίες υπάρχουν. Αυτοί που ήταν και παραμένουν αντίπαλοι της άρχουσας τάξης και σαν τέτοιοι δικαζόμαστε και αυτοί που δίνουν γην και ύδωρ, μερικοί, μάλιστα, χωρίς καν να τους το ζητήσουν».

Στη χτεσινή συνεδρίαση δευτερολόγησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης Ι. Μυλωνάς και Γ. Γκουντούνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ