Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σκληρό πόκερ με την «ExxonMobil»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τελεσίγραφο έδωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία του κόσμου, την «ExxonMobil» - στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας έχει φιγουράρει στο παρελθόν και η νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις - και προθεσμία έως το τέλος του 2005 να συμφωνήσει στο σχηματισμό κοινοπραξιών με το κράτος για τη διαχείριση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων για τα οποία της έχουν δοθεί δικαιώματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης.

Αλλιώς, σύμφωνα με το BBC και το «Vheadline», ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρίας -γίγαντα θα σημάνει την αυτόματη απώλεια των δικαιωμάτων που της έχουν εκχωρηθεί.

Η κυβέρνηση υπό τον Ούγο Τσάβες έχει πλέον συνάψει συμφωνίες με σχεδόν όλες τις ξένες πετρελαϊκές επιχειρήσεις, μετά από μήνες πιέσεων και διαπραγματεύσεων, ώστε ένα σημαντικό ποσοστό των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που ελέγχουν να περιέλθουν σε κρατικό έλεγχο, γεγονός που αποτελεί ανάκτηση μέρους του πλούτου του υπεδάφους της χώρας και «απλή αποκατάσταση της δικαιοσύνης». Σημαντικό ποσοστό των πετρελαϊκών εσόδων της Βενεζουέλας κατευθύνεται σε κοινωνικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού, την εκπαίδευση, την υγεία κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ