Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκλογικές ενστάσεις και προειδοποιήσεις

Καταγγελίες Σουνιτών για παρατυπίες στη Βαγδάτη

Οι επιδρομές σε σπίτια Ιρακινών συνεχίζονται από τις κατοχικές και δοσίλογες δυνάμεις

Associated Press

Οι επιδρομές σε σπίτια Ιρακινών συνεχίζονται από τις κατοχικές και δοσίλογες δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νοθεία και σωρεία παρατυπιών κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Βαγδάτης, κατήγγειλε χτες μία από τις μεγαλύτερες σουνιτικές πολιτικές ενώσεις, το Μέτωπο Ιρακινής Συμφωνίας. Προειδοποίησε ότι αν δεν επαναληφθεί η ψηφοφορία τότε «η ενότητα της χώρας, η ασφάλεια και η σταθερότητα εισέρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο καθώς θα πρέπει οι σουνίτες να βρουν κάποιον άλλο τρόπο αντίδρασης».

Οι καταγγελίες έγιναν από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος του Μετώπου, τον Αντνάν αλ Ντουλάιμι, που αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μη λειτουργία εκλογικών τμημάτων, σε έλλειψη εκλογικού υλικού και σε διπλοψηφίες. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από τον πολιτικό σχηματισμό του οποίου ηγείται το κόμμα του πρώην «πρωθυπουργού» Ιγιάντ Αλάουι, το «Εθνικό Ιρακινό ψηφοδέλτιο», στο οποίο συμμετέχουν κοσμικά σουνιτικά και σιιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΚΚ Ιράκ.

Η Ιρακινή Εθνική Επιτροπή ανταπάντησε ότι έχουν κατατεθεί 1.000 ενστάσεις, εκ των οποίων μόνο οι 20 θεωρούνται σημαντικές και θα εξεταστούν. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «όπως και να έχει, δε φαίνεται να αλλάζει το αποτέλεσμα που προδιαγράφεται από τα πρώτα δείγματα» και δίνει προβάδισμα στο θρησκευτικό σιιτικό σχηματισμό Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία. Στο θέμα παρενέβη και ο Αμερικανός «υπερπρέσβης» υποστηρίζοντας ότι «δε θα πρέπει να ανακοινωθούν τελικά αποτελέσματα, αν δεν εξεταστούν εξονυχιστικά αυτές οι 20 ενστάσεις».

Ο Κχαλιζάντ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι «οι Ιρακινοί φαίνεται να ψήφισαν αποκλειστικά με γνώμονα τις θρησκευτικές και εθνοτικές τους καταβολές, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφύλιας έντασης». Η Ουάσιγκτον έχει ανοιχτά εκφράσει την προτίμησή της για τα κοσμικά ψηφοδέλτια συνεργασίας σουνιτών και σιιτών, όπως αυτό του Αλάουι. Παρ' όλα τα προβλήματα, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τηλεφωνικώς τον «πρόεδρο» Ταλαμπανί και τον «πρωθυπουργό» Τζαφάρι για την «επιτυχή διενέργεια των εκλογών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ