Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν ήρθε η ώρα για επανάληψη των συνομιλιών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι προχτεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, πως δεν έχει ωριμάσει ακόμη ο καιρός για επανάληψη των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, είναι ανάλογες με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επισήμανε ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία, ώστε μία νέα πρωτοβουλία να δημιουργεί τουλάχιστον λογικές προσδοκίες και να μην καταρρεύσει σύντομα με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε φυσική και λογική τη θέση Ανάν ότι δε θα προχωρήσει στο διορισμό μόνιμου αντιπροσώπου για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο Γενικό Γραμματέα να αποφασίσει την ένταση, τη μορφή και το πότε θα εκδηλωθεί μία νέα διαδικασία για λύση του προβλήματος. Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κόφι Ανάν, ότι οι δυο πλευρές δεν είναι έτοιμες να εμπλακούν σε ένα νέο διάλογο και στη διαδικασία του «πάρε - δώσε», είπε ότι από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά έχει πάρει τα πάντα, περιορίζονται τα περιθώρια να δώσει.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή, ο οποίος χαρακτήρισε το «σχέδιο Ανάν» σημείο εκκίνησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συνιστά μία λεκτική αλλαγή, και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ανέφερε επίσης ότι το «σχέδιο Ανάν» παραμένει στο τραπέζι, αλλά δεν είναι και δεν μπορεί να είναι το μόνο έγγραφο για αναφορά ή βάση συζήτησης ή σημείο εκκίνησης ή υλικό για διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις Ανάν. Ο Ν. Αναστασιάδης εκτιμά ότι με τις δηλώσεις του αυτές ο Κόφι Ανάν εννοεί την επ' αόριστον αναμονή μιας νέας πρωτοβουλίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων, με στόχο την επαναφορά του Κυπριακού στο προσκήνιο.

Δηλώσεις της Αυστριακής πρέσβειρας

Απαραίτητα στοιχεία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε η πρέσβειρα της Αυστρίας στη Λευκωσία, Εύα Χάγκερ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πρώτη του νέου χρόνου.

Σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΡΙΚ, η Ε. Χάγκερ κατέστησε σαφές πως και τα δύο θα πρέπει να γίνουν πριν από την εξεύρεση συνολικής λύσης. «Η Αγκυρα», είπε, «πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ως υπό ένταξη χώρα, τόσο σε ό,τι αφορά τις γενικού περιεχομένου υποχρεώσεις της, όσο και έναντι της Κύπρου».

Σε ερώτηση, αν η Αυστριακή Προεδρία θα αναλάβει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, η πρέσβειρα είπε πως «μια συνολική λύση θα πρέπει να εξευρεθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». «Δεν πρέπει», πρόσθεσε, «να σκεφτόμαστε ότι τώρα μπορούμε να μετατοπίσουμε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», για να καταλήξει με την πεποίθηση πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ενωση έχει ορισμένους μοχλούς πίεσης στη διάθεσή της.

Πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ στις δημοσκοπήσεις

Ενας στους πέντε Ελληνοκύπριους αλλάζει κόμμα σε σχέση με εκείνο που ψήφιζε μέχρι πριν από πέντε χρόνια.

Στη σημαντική αυτή διαπίστωση προβαίνει ο Αθηναίος επικοινωνιολόγος Κώστας Παναγόπουλος, αναλύοντας δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρία CSB για την περίοδο από τις 26 Νοέμβρη μέχρι 16 Δεκέμβρη 2005. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων, ανδρών και γυναικών από 18 χρονών και άνω, με προσωπικές συνεντεύξεις και με τη χρήση κάλπης.

Η δημοσκόπηση φωτογράφισε την πρόθεση ψήφου ως εξής:

ΑΚΕΛ 28,9%, ΔΗΣΥ 25,6%, ΔΗΚΟ 17,8%, ΕΔΕΚ 5,7%, Ευρωπαϊκό Κόμμα 3,2%, Οικολόγοι 2,2%, ΕΔΗ 1,5%, ΑΔΗΚ 0,9%, ΕΥΡΩΔΗ 0,6%, αναποφάσιστοι 9,6% και λευκό 4,1%.

Ικανοποίηση από τη θητεία του Προέδρου Παπαδόπουλου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δηλώνουν το 57,6% των ερωτηθέντων (43,8% πολύ ικανοποιημένοι και 13,8% λιγότερο ικανοποιημένοι). Λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 39,5%. Στην εσωτερική διακυβέρνηση είναι χαμηλότερα τα ποσοστά ικανοποίησης του κοινού από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ικανοποίηση δηλώνει ποσοστό 46,2%, ενώ λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 40,4%.

Οσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αναδεικνύεται από τη δημοσκόπηση ως ο πιο δημοφιλής με 65% θετικές γνώμες, ενώ στη χαμηλότερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου με 21,1%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων με 48,8%, και ακολουθεί ο Γιαννάκης Ομήρου της ΕΔΕΚ με 48,6%. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε σε θετικές γνώμες 33,3%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης που αφορά το αίσθημα της δικαίωσης των ψηφοφόρων σε σχέση με την απόφασή τους στο δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη 2004. Από εκείνους που υποστήριξαν το ΟΧΙ αισθάνονται δικαιωμένοι το 66,6%, δηλαδή σε ποσοστό 87%, ενώ από εκείνους που υποστήριξαν το ΝΑΙ νιώθουν δικαιωμένοι το 14%, δηλαδή ποσοστό 58,3%. Ποσοστό 15,5% δήλωσαν ότι δεν ξέρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ