Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Προσπάθειες ποινικοποίησης και απαγόρευσης των κομμουνιστών

Δυναμώνουν οι αντιδράσεις από κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Πράγα, όπου συμμετείχαν δυναμικά οι νέοι κομμουνιστές της Τσεχίας

Associated Press

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Πράγα, όπου συμμετείχαν δυναμικά οι νέοι κομμουνιστές της Τσεχίας
Η φωνή και η δράση των κομμουνιστών ενοχλεί ορισμένους... και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να «σώσουν» τα συμφέροντά τους και την κυριαρχία τους. Οι προσπάθειες εκφοβισμού της πολιτικής ζωής, η ποινικοποίηση των κομμουνιστών, αλλά και η εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό είναι πρακτικές αρκετά ανησυχητικές, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Μια τέτοια ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Τσεχία όπου στόχος τους είναι η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιχειρεί να απαγορεύσει τη νεολαιίστικη αυτή οργάνωση, γιατί... προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του Μαρξισμού - Λενινισμού και της βίαιης επανάστασης»! Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά για ένα νέο επεισόδιο στην εντεινόμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία και μια νέα προσπάθεια εκφοβισμού της πολιτικής ζωής. Αμεσες βέβαια ήταν και οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και νεολαιών σ' αυτή την επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας στα τέλη του Νοέμβρη (25/11) διατυπώνεται η άποψη ότι πρέπει να απαγορευτεί η δράση της ΚΕΝ της Τσεχίας με το σκεπτικό ότι «η οργάνωση καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την ταξική πάλη, προπαγανδίζει το Μαρξισμό - Λενινισμό, ο οποίος προβάλλει τη βίαιη επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου»... Ενώ την ίδια στιγμή αναφέρει ότι «η ΚΕΝ Τσεχίας είναι οργάνωση πολιτών και δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή, όπου μπορούν να συμμετέχουν κόμματα και κινήματα»...

Από τη μεριά της, η ΚΕΝ Τσεχίας αντέδρασε άμεσα και κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις, κάθε προοδευτικό άνθρωπο στον κόσμο να εναντιωθεί στη νέα αυτή πρόκληση ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα και να δείξει την αλληλεγγύη του. Με ανακοίνωση - κάλεσμά της, η οργάνωση απαντά στην τσεχική κυβέρνηση ότι «επιτίθεται μόνο στην ΚΕΝ, που είναι ξεκάθαρο ότι είναι η πολιτική νεολαία η οποία βρίσκεται κοντά στο ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Ομως δεν κάνει το ίδιο για δεδηλωμένες οργανώσεις νεολαίας άλλων πολιτικών κομμάτων». Υπερασπίζεται μάλιστα και το καταστατικό και το πρόγραμμα της οργάνωσής της και υπογραμμίζει ότι χωρίς αμφιβολία «η επίθεση εναντίον της είναι μέρος της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται στην Τσεχία. Στόχος επίσης είναι έμμεσα και το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, που είναι κοινοβουλευτικό κόμμα», με μεγάλο ποσοστό στις εκλογές και επιρροή στο λαό.

Δεν είναι η πρώτη φορά...

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να απαγορεύσουν την κομμουνιστική ιδεολογία εξισώνοντάς τη με το ναζισμό. Είχε προηγηθεί το ψήφισμα «Να εξαφανίσουμε τους κομμουνιστές», που είχαν προτείνει δύο αντιδραστικοί γερουσιαστές, ο Μάρτιν Μέιστρζικ και ο Γιανομίρ Σκέκιν (στις 6 Οκτώβρη) στην Ανω Βουλή της χώρας όπου και πέρασαν πρόταση για την απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού και του φασισμού». Ζητούσαν μάλιστα η απαγόρευση να επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι 8 χρόνων. Μίλησαν για την «εγκληματικότητα της κομμουνιστικής ιδεολογίας» και εξέφρασαν και φόβους για «τον κίνδυνο της επιστροφής των κομμουνιστών στη διακυβέρνηση της χώρας». Το ψήφισμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και στην Κάτω Βουλή της χώρας.

Σωρεία αντιδράσεων

Αμεση ήταν και η πρώτη αντίδραση πολιτικών κομμάτων και νεολαιίστικων οργανώσεων σ' αυτές τις πρακτικές. Στη χώρα μας, η ΚΝΕ κατήγγειλε την προκλητική αντικομμουνιστική επίθεση με ανακοίνωσή της στις 7/12 και προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12/12 στην πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα.

Το Συντονιστικό της περιφερειακής Επιτροπής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής (CENA) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «αυτή η προσπάθεια είναι ένα μέρος της γενικής αντικομμουνιστικής εκστρατείας που έχει εξαπολυθεί σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, με το χαρακτηριστικό γνωστό αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Αυτός είναι ο λόγος που η αποδοχή του "μαρξισμού - λενινισμού" και η "πάλη των τάξεων" από την KΕΝ τίθεται ως λόγος της απαγόρευσής της! (...) Αυτές οι πολιτικές είναι μέρος του σχήματος του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών που προωθούνται, καθώς και της άμεσης παρέμβασης στην πολιτική ζωή των χωρών - μελών». Προσθέτει μάλιστα ότι τέτοιες πολιτικές και πρακτικές δημιουργούν το έδαφος για την «αναβίωση των φαντασμάτων του φασισμού και του ναζισμού που έχουν προκαλέσει την καταστροφή και το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων».

Οι λαοί αυτών των χωρών και των αντιπροσώπων της κομμουνιστικής ιδεολογίας «έχουν προσφέρει αμέτρητες θυσίες στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση εργατικών, συλλογικών και μεμονωμένων δικαιωμάτων που σήμερα απειλούνται με κατάργηση, στο όνομα της οικονομίας της αγοράς» για την «παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και τα κέρδη των πολυεθνικών».

«Η CENA καταδικάζει τέτοιου είδους πολιτικές με το πρόσχημα του "πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία" που με αντιδημοκρατικά μέτρα και νομοθεσίες προωθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την 11 Σεπτέμβρη, όπως οι "λεγόμενες αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες", τα βιομετρικά στοιχεία, η σύλληψη και φυλάκιση υπόπτων χωρίς εντάλματα και αποδείξεις, η στενή παρακολούθηση των λαών και η υποκλοπή συνδιαλέξεων... Αυτές οι πρακτικές έχουν μοναδικό σκοπό να εφαρμόζουν τις επεκτατικές, ιμπεριαλιστικές πολιτικές των σημερινών καπιταλιστικών χωρών και των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών σε βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των λαών». Καταλήγοντας αναφέρει πως οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ και οι αξιωματούχοι της «εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους για το δυνάμωμα των κομμουνιστών και των σοσιαλιστικών ιδεών, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία».

Στη μακρινή Βραζιλία, σημαντική είναι η πρωτοβουλία που έχουν πάρει οι προοδευτικές νεολαιίστικες οργανώσεις της χώρας, μαζικοί φορείς, κοινωνικά κινήματα, αλλά και βουλευτές και προσωπικότητες που υπογράφουν κείμενο συμπαράστασης στην ΚΕΝ και δηλώνουν πως το πράττουν ως «καθήκον αλληλεγγύης και σε άμυνα της δημοκρατίας». Οι πρακτικές αυτές ενάντια στην ΚΕΝ αποτελούν «βία ενάντια σε όλη τη νεολαία, παίρνοντας υπόψη ότι το πιο φυσικό και επιθυμητό είναι να παρεμβαίνει η νεολαία στη μοίρα της πολιτικής κάθε έθνους, θέτοντας ερωτήσεις, συμμετέχοντας και οργανώνοντάς την».

Από το γειτονική μας Κύπρο, δε λείπει φυσικά και η καταδίκη από το ΚΣ της ΕΔΟΝ της προσπάθειας ποινικοποίησης της ΚΕΝ. Εκτός των άλλων, επισημαίνει ότι «παρόμοια φαινόμενα καταδίκης κομμουνιστών εξαιτίας της ιδεολογίας τους, ποινικοποίησης των οργανώσεων και των δραστηριοτήτων τους, απαγόρευση και φυλάκιση μελών ή εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, όπως στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, στις Βαλτικές χώρες και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Την ίδια στιγμή σε αρκετές απ' αυτές τις χώρες όχι μόνο δεν απαγορεύονται οι φασιστικές και νεο-ναζιστικές οργανώσεις, αλλά επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται ελεύθερα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το «Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού», η «Κομμουνιστική Ενωση της Σουηδίας» (SKU), η «Κομμουνιστική Ενωση Νέων της Ισπανίας» (UJCE), η κίνηση «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» της Αυστρίας (KI), η νεολαία του Εργατικού Κόμματος Βελγίου «Κομάκ», ο «Πόλος της Κομμουνιστικής Αναγέννησης» της Γαλλίας, αλλά και η «Κομμουνιστική Νεολαία της Πορτογαλίας» και το «ΚΚ Πορτογαλίας» με ανακοινώσεις τους διαμαρτύρονται έντονα γι' αυτές τις μεθοδεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης της Τσεχίας και δηλώνουν την καταδίκη, αλλά και την αλληλεγγύη τους στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ